Συμφοιτητής των ανθρώπων στους οποίους επιτέθηκε ήταν ο ένοπλος που σκότωσε την Τρίτη με σπαθί μια γυναίκα και τραυμάτισε άλλα εννέα άτομα μέσα στο ινστιτούτο επαγγελματικής κατάρτισης του Κουόπιο, στη Φινλανδία, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δράστης που τραυματίστηκε επίσης, εισέβαλε το πρωί σε μια από τις τάξεις του ινστιτούτου Σάβο, στο οποίο φοιτούν μαθητές λυκείου και ενήλικες. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Μίκο Λιτίνεν, έφερε μαζί τους ένα σπαθί και ένα άλλο όπλο.

Ο δράστης είναι Φινλανδός υπήκοος, γεννημένος το 1994, και φοιτούσε στο ινστιτούτο.

Η ταυτότητα της γυναίκας που έχασε τη ζωή της δεν έχει ανακοινωθεί. Ο ένοπλος «χτύπησε ένα κορίτσι στο λαιμό με το σπαθί και την μαχαίρωσε στην κοιλιακή χώρα», αφηγήθηκε ένας αυτόπτης μάρτυρας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Κατόπιν έριξε «ένα είδος μικρής εμπρηστικής βόμβας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια άλλη μάρτυρας, η Ρόσα Κοκόνεν, που εργάζεται σε ένα κοντινό γκαράζ, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο MTV ότι μια καθηγήτρια βγήκε τρέχοντας από το κτίριο, με τα χέρια της καλυμμένα με αίμα. «Ενώ βοηθούσα την καθηγήτρια, άρχισα να ακούω και άλλες φωνές για βοήθεια. Οι σπουδαστές έτρεχαν και κρύβονταν στο γκαράζ μου», πρόσθεσε.

Μεταξύ των τραυματιών είναι ένας αστυνομικός και ο δράστης, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του για να τον σταματήσουν. Μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακο νοσοκομείο του Κουόπιο.

Από την έρευνα στο σπίτι του δράστη βρέθηκαν αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών μολότοφ αλλά και «άλλα εμπρηστικά υλικά».

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίμε, μέσω του Twitter, καταδίκασε την επίθεση την οποία χαρακτήρισε «σοκαριστική».

Αν και τα βίαια εγκλήματα παραμένουν γεγονός σπάνιο στη χώρα, έχουν σημειωθεί δύο μαζικές δολοφονίες σε σχολικά ιδρύματα, στα τέλη της περασμένης δεκαετίας. Το 2007, ένας 18χρονος σκότωσε επτά μαθητές και τη διευθύντρια ενός λυκείου στην Τουουσούλα, στα βόρεια του Ελσίνκι, προτού να βάλει τέλος στη ζωή του. Περίπου έναν χρόνο αργότερα, ένας μαθητής σκότωσε 10 ανθρώπους σε ένα ινστιτούτο επαγγελματικής κατάρτισης στο Καουχατζόκι. Και εκείνος αυτοκτόνησε αμέσως μετά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης