Μόλις μια ημέρα μετά τη μεγαλύτερη πορεία διαμαρτυρίας για την κλιματική αλλαγή στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης (με τη συμμετοχή περισσότερων από 300.000 ανθρώπων) εκατοντάδες ακτιβιστές έκαναν το μεσημέρι της Δευτέρας την εμφάνισή τους στο κέντρο του «Μεγάλου Μήλου», καλώντας τους ηγέτες να λάβουν περισσότερα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι διαδηλωτές δεν είχαν την απαραίτητη άδεια και κλήθηκαν να διαλυθούν, όταν επιχείρησαν να περάσουν ανάμεσα από τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, που είχαν στήσει οι αστυνομικοί γύρω από τον ταύρο (το σήμα κατατεθέν της Wall Street), και στη συνέχεια να εισέλθουν στο κτήριο, όπου γίνονται οι συναλλαγές. Προκλήθηκε ένταση. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας χρησιμοποίησαν σπρέι και κλομπ για να απωθήσουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Συνολικά 102 άνθρωποι οδηγήθηκαν στο κρατητήριο για αντίσταση κατά της αρχής και ανυπακοή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Russia Today, η παράσταση διαμαρτυρίας «Flood Wall Street» επηρέασε μεταξύ άλλων για οκτώ ώρες την κυκλοφορία των οχημάτων στο Νότιο Μανχάταν. Πριν τα βίαια επεισόδια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τον ταύρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της κινητοποίησης ήταν να στείλει ένα μήνυμα κατά του καπιταλισμού και των πολιτικών που επιβαρύνουν το περιβάλλον και συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με αρκετές ακτιβιστικές οργανώσεις να πιέζουν για να τεθεί επί τάπητος και το θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης