Ποσοστό μικρότερο του 0,5% των πολιτών, που έκαναν και τις δύο δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορωνοϊού, νόσησαν με τον Covid-19, στοιχείο που συνιστά καλή ένδειξη, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος του Ρώσου υπουργού Υγείας Σεργκέι Γκλαγκόλεφ.

«Προτρέχοντας, θα ήθελα να σας πω ότι ποσοστό μικρότερο του 0,5% όσων εμβολιάστηκαν με τις δύο δόσεις του εμβολίου νόσησαν από τον Covid-19. Αυτό είναι πολύ καλό ποσοστό σε σχέση με την προληπτική αποτελεσματικότητα κάθε εμβολίου» δήλωσε ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας μιλώντας κατά τη διάρκεια επιστημονικής διάσκεψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος είπε ότι «συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης παρουσιάστηκαν περίπου στο 10% των εμβολιασθέντων εθελοντών, με τη μορφή του πυρετού που δεν υπερβαίνει συνήθως τους 38 βαθμούς και ο οποίος πέφτει με τη λήψη μη στεροειδών αντιπυρετικών σκευασμάτων. Μάλιστα πέφτει αρκετά με την παρακεταμόλη. Σοβαρές ανεπιθύμητες, απρόβλεπτες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια των κλινικών μελετών δεν παρουσιάστηκαν».

Σύμφωνα με τον Γκλαγκόλεφ, το ρωσικό «εμβόλιο διαθέτει πολύ καλό προφίλ ασφαλείας», ενώ «παρατηρήθηκαν περιστατικά αντιδράσεων», τα οποία όμως περνούν μετά από 1-3 ημέρες.

Ο ίδιος επισήμανε ότι στις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V συμμετέχουν περίπου 24.000 εθελοντές. «Τα ενδιάμεσα στοιχεία έδειξαν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από κορωνοϊό την 42η ημέρα μειώνεται περισσότερο από 92%» προσέθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σύμβουλος του Ρώσου υπουργού Υγείας κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι «στο πολύ προσεχές μέλλον… αναλυτικά στοιχεία για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου θα δημοσιευτούν στα επιστημονικά έντυπα και στις ξένες επιστημονικές επιθεωρήσεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης