Σρι Λάνκα: Ήρθη η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλες τις επαρχίες πλην μίας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2019, 09:21
Σρι Λάνκα: Ήρθη η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλες τις επαρχίες πλην μίας

Μουσουλμάνος έμπορος λιντσαρίστηκε μέχρι θανάτου από έξαλλο πλήθος κατά τη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν στη Σρι Λάνκα, με αφορμή τις επιθέσεις της ημέρας του Πάσχα των καθολικών, οι οποίες είχαν στόχο εκκλησίες, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο 45χρονος άνδρας υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη λίγη ώρα αφότου διακομίστηκε σε νοσοκομείο στην περιοχή Πουτάλαμ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. «Το πλήθος επιτέθηκε με αιχμηρά όπλα εναντίον ενός επιπλοποιείου» είπε αξιωματικός της αστυνομίας. Πρόκειται «για τον πρώτο θάνατο που συνδέεται με τις ταραχές αυτές», συμπλήρωσε.

Η ένταση στη Σρι Λάνκα ανεβαίνει μετά το μακελειό της 21ης Απριλίου, όταν 258 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι εναντίον τριών εκκλησιών και τριών πολυτελών ξενοδοχείων. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Την Κυριακή και τη Δευτέρα ομάδες χριστιανών επιτέθηκαν εναντίον τεμενών, καταστημάτων και αυτοκινήτων που ανήκαν ή νόμιζαν ότι ανήκαν σε μουσουλμάνους σε διάφορες συνοικίες στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε αντίδραση για μια ανάρτηση ενός εμπόρου στο Facebook που πίστεψαν ότι αποτελούσε προειδοποίηση για νέα επίθεση.

Επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη Σρι Λάνκα και αποκλείστηκε η πρόσβαση σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πολλοί τους χρησιμοποιούσαν κατά τρόπο που επιδείνωνε την ένταση ή με τον σκοπό να αυξήσουν την ένταση, σύμφωνα με τις Αρχές.

«Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, αλλά ορισμένες ομάδες συνεχίζουν να προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Εκτίμησε ακόμη ότι τα βίαια επεισόδια ενδέχεται να παρακωλύσουν τις έρευνες για τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν το Πάσχα των καθολικών. Στο πλαίσιο των ερευνών των Αρχών, συνεχίζουν να κρατούνται 56 ύποπτοι.

Στη Σρι Λάνκα, χώρα όπου στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι είναι βουδιστές, οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού και οι χριστιανοί το 7,6%.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ήρθη σε όλες τις επαρχίες της χώρας πλην μίας, ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2019, 09:28