Σε μια προσπάθεια τερματισμού της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης στη Σρι Λάνκα, ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα όρκισε ξανά στη θέση του πρωθυπουργού τον Ράνιλ Ουικρεμεσίνγκε, τον οποίο είχε αποπέμψει από τα καθήκοντά του αιφνιδίως πριν από επτά εβδομάδες, δήλωσαν την Κυριακή αξιωματούχοι.

Ο Σιρισένα, ο οποίος απομάκρυνε τον Ουικρεμεσίνγκε από τα καθήκοντά του στις 26 Οκτωβρίου και διόρισε πρωθυπουργό τον πρώην πρόεδρο Μαχίντα Ρατζαπάκσα, αναγκάστηκε να επαναφέρει τον Ουικρεμεσίνγκε στα καθήκοντά του έπειτα από δικαστική απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ευχαριστούμε τους πολίτες της χώρας που αγωνίστηκαν κατά της παράνομης κατάληψης της εξουσίας και διασφάλισαν ότι θα αποκατασταθεί η δημοκρατία», ανακοίνωσε το κόμμα του Ουικρεμεσίνγκε, το Ενωμένο Εθνικό Κόμμα” (UNP) της Σρι Λάνκα.

Το υπουργικό συμβούλιο διορίστηκε το απόγευμα της Κυριακής.

Ο πρόεδρος Σιρισένα απέπεμψε αιφνιδίως τον Ουικρεμεσίνγκε και διόρισε τον Ρατζαπάκσα στις 26 Οκτωβρίου, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για τον διορισμό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σιρισένα και ο Ρατζαπάκσα της Ενωμένης Λαϊκής Συμμαχίας για την Ελευθερία (UPFA) πίστευαν αρχικά ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν την υποστήριξη του κοινοβουλίου των 225 εδρών στο Κολόμπο, αλλά απέτυχαν.

Στη συνέχεια ο Σιρισένα διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε νέες εκλογές, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τη διεξαγωγή τους τον περασμένο μήνα.

Στις αρχές του μήνα εξάλλου δευτεροβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της καθαίρεσης του Ρατζαπάκσα και του υπουργικού του συμβουλίου και το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση αυτή την Παρασκευή.

Η κρίση αυτή είχε βυθίσει σε πολιτικό χάος και οικονομική αβεβαιότητα την χώρα αυτή των 21 εκατομμυρίων κατοίκων.

Χωρίς να υπάρχει σαφής κυβέρνηση, η Σρι Λάνκα κατευθυνόταν προς μια δημοσιονομική παράλυση μετά την 31η Δεκεμβρίου, μια προοπτική, η οποία μαζί με την δικαστική απόφαση, ώθησε και αυτήν τον Σιρισένα να οδηγήσει στον τερματισμό της κρίσης, διορίζοντας εκ νέου στην πρωθυπουργία τον Ουκρεμεσίνγκε, παρά τις πολιτικές τους διαφορές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης