Στα 5 δισ. το κόστος του ρωσικού εμπάργκο για την Ε.Ε.

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014, 20:50
Στα 5 δισ. το κόστος του ρωσικού εμπάργκο για την Ε.Ε.
Το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να στοιχίσει στις Βρυξέλλες πέντε δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται ένα εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ.

Η Ρωσία, η δεύτερη σε μέγεθος αγορά τροφίμων για τις χώρες της ΕΕ μετά τις ΗΠΑ, κήρυξε εμπάργκο στην εισαγωγή φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος στις 6 Αυγούστου.

Οι μεγάλοι εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών, όπως η Πολωνία και η Ολλανδία, αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις του εμπάργκο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά τρόπους για να αποζημιώσει τους αγρότες και να βρει νέες αγορές για τα ευρωπαϊκά προϊόντα.

«Οι προσωρινοί περιορισμοί που εφαρμόζει η Ρωσία ενδεχομένως θέτουν σε κίνδυνο εμπόριο αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ» αναφέρεται στο έγγραφο αυτό που δόθηκε σήμερα σε Ευρωπαίους Επιτρόπους στις Βρυξέλλες.

Οι συνολικές εξαγωγές τροφίμων από την ΕΕ στη Ρωσία πέρσι ανήλθαν στα 11,8 δισ. ευρώ και τα προϊόντα στα οποία έχει θέσει εμπάργκο η Μόσχα αντιπροσώπευαν το 2013 το ποσό των 5,1 δισ. ευρώ.

Το έγγραφο αυτό ακολούθησε μια ανάλυση της Επιτροπής, ανά προϊόν, για τις επιπτώσεις από το εμπάργκο που, μολονότι πλήττει και τους Ρώσους καταναλωτές, συνιστά άλλο ένα χτύπημα για την οικονομία της ευρωζώνης που αγωνίζεται να αποφύγει άλλη μια περίοδο ύφεσης.

Οι υπουργοί Γεωργίας των χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις. «Η πιθανότητα στοχευμένων αποζημιώσεων θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω με τις χώρες μέλη και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημειώνεται στο έγγραφο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014, 21:31