Επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία, η οποία «ποντάρει» στη μαζική παραγωγή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού για την αύξηση των εσόδων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Kalashnikov Concern» ανακοίνωσε ότι η παραγωγή υπερδιπλασιάστηκε και αυτήν την περίοδο το εργοστάσιο ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή του νέου AK-12, για λογαριασμό του ρωσικού στρατούΧαρακτηριστικό είναι ότι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής καλάσνικοφ, το «Kalashnikov Concern», το οποίο εδρεύει στο Izhevsk της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή συγκριτικά με πέρυσι υπερδιπλασιάστηκε. Παράλληλα, αυτήν την περίοδο το εν λόγω εργοστάσιο ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή του νέου AK-12 για λογαριασμό του ρωσικού στρατού.

Η ανακοίνωση του υπερδιπλασιασμού παραγωγής όπλων έρχεται την ώρα που η κρίση στην Κριμαία συνεχίζει να πλήττει τις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, προκαλώντας παράλληλα ένταση μεταξύ Μόσχας – Ουάσινγκτον. Στο πλαίσιο αυτό, το Κρεμλίνο επιχειρεί με κάθε τρόπο να προβάλλει τη δύναμή του, αποστέλλοντας ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αποτελεί ισχυρό αντίπαλο για οποιονδήποτε επιχειρήσει να θίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ρωσίας ή και να «παρενοχλήσει» χρόνιους συμμάχους της.

Ισχυρά νομίσματα συντελούν στην αύξηση της ζήτησης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Παραγωγής Όπλων Καλάσνικοφ Ντιμίτρι Ταράσοφ, ισχυρά νομίσματα, όπως το ευρώ και το δολάριο, έχουν καταστήσει τις τιμές των εν λόγω όπλων πιο «ελκυστικές» στους καταναλωτές.

«Η παγκόσμια αγορά αναπτύσσεται και αυτό έχει αντίκτυπο στα προϊόντα μας» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Αυτήν τη χρονιά αρχίσαμε να κατασκευάζουμε νέα προϊόντα, έτσι ώστε το επόμενο έτος να γίνει μαζική παραγωγή όπλων για πολίτες αλλά και για τον στρατό».

Το αμερικανικό εμπάργκο στη Ρωσία οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης των ρωσικών όπλων, τύπου καλάσνικοφ, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτέςΈνα παράδοξο, το οποίο ωστόσο θα μπορούσε να αποδοθεί στη «γοητεία» που αποπνέει καθετί «απαγορευμένο», είναι το γεγονός ότι μετά το αμερικανικό εμπάργκο στη Ρωσία, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η ζήτηση ρωσικών όπλων τύπου καλάσνικοφ αυξήθηκε στις ΗΠΑ.

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το πενταετές συμβόλαιο που είχαν συνάψει οι Ηνωμένες Πολιτείες με τις ρωσικές εταιρείες παραγωγής όπλων σε Izhmash και Baikal «πάγωσε» εξαιτίας των μέτρων αυτών.

«Παράγουμε όπλα για προσωπική χρήση αλλά και στρατιωτικούς σκοπούς. Οι εξαγωγές μας προς την Αμερική πάντως αφορούν ως επί το πλείστον ιδιώτες» πρόσθεσε ο Ταράσοφ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο στο Izhevsk είναι έτοιμο να επιστρέψει στις μαζικές εξαγωγές προς την Αμερική, αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων.

Το RT εισήλθε στα «άδυτα» του Kalashnikov Concern
:

Η αύξηση παραγωγής ανακοινώνεται σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο του πιο διάσημου σχεδιαστή όπλων, συγκεκριμένου τύπου, στην ιστορία της Ρωσίας. Ο Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικοφ απεβίωσε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013 και η ταφή του έγινε παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου καθώς και πλήθους υψηλόβαθμων στελεχών.

Η ιστορία ενός θρύλου

Ο Καλάσνικοφ προερχόταν από αγροτική οικογένεια και από παιδί είχε δείξει ενδιαφέρον για τεχνικά θέματα. Σε ηλικία 18 ετών, κατατάχθηκε στον «Κόκκινο Στρατό», όπου αμέσως άρχισε να αναδεικνύει -προς έκπληξη αρκετών- τις ικανότητές του, την εξυπνάδα και την ευστροφία του σε τεχνικά ζητήματα, προτείνοντας μεθόδους για τη βελτίωση του μηχανολογικού σχεδιασμού των πυροβόλων των αρμάτων.

Τον Αύγουστο του 1941, ο Καλάσνικοφ έφυγε για να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή, ωστόσο δύο μήνες αργότερα τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Στη διάρκεια της νοσηλείας του, το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του, ο Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς το αφιέρωσε σχεδιάζοντας το μελλοντικό AK-47, το οποίο άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του χαρισματικού Καλάσνικοφ στην πολεμική ιστορία.

Οι πρωτοποριακές ιδέες του δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους μεγαλύτερους οπλουργούς της εποχής και ο Καλάσνικοφ σύντομα πήρε μετάθεση στη Γενική Διεύθυνση Πυροβολικού του «Κόκκινου Στρατού». Στην υπηρεσία αυτή, ο ίδιος αργότερα ανέλαβε ως επικεφαλής το σχεδιαστικό γραφείο.

Το όπλο που έγινε «σημαία»

Ο Καλάσνικοφ κατασκεύασε το διάσημο όπλο του το 1947. Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη περισσότερα από 70 εκατομμύρια κομμάτια όλων των τροποποιήσεων του εξαιρετικού αυτού αυτόματου τουφεκιού. Σήμερα, το AK χρησιμοποιείται από υπηρεσίες ασφαλείας και στρατούς σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των σημαντικότερων εφευρέσεων του 20ού αιώνα.

Ο Καλάσνικοφ κέρδισε δεκάδες βραβεία και κυβερνητικούς επαίνους, και έγινε πραγματικά ένας θρύλος, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο.

Ο ειρηνιστής

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εμπνευστής του ΑΚ-47 συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία για την απαγόρευση της ανεξέλεγκτης διάδοσης των φορητών όπλων και την εφαρμογή της πολιτικής προμηθειών αποκλειστικά μέσω κυβερνητικών δομών.

Για τον αμυντικό εμπειρογνώμονα Ντμίτρι Λιτόβκιν, ο Καλάσνικοφ ήταν ένας ζωντανός θρύλος και σύμβολο της Ρωσίας. Με το παράδειγμά του έδειχνε ότι η χώρα είναι σε θέση να παράγει τα καλύτερα όπλα στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία αποχαιρέτησε τον Καλάσνικοφ

Απεβίωσε ο «πατέρας» των Καλάσνικοφ

Με το καλάσνικοφ στο χέρι ο Putin

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης