Τεταμένο είναι το κλίμα ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μανίλα μετά την πρόσφατη αντιπαράθεση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα μεταξύ ενός πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού των Φιλιππινών και δύο σκαφών της κινεζικής Ακτοφυλακής.

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της νησιωτικής χώρας, άνδρες του πολεμικού πλοίου «Gregorio Del Pilar» πραγματοποίησαν έλεγχο σε οκτώ αλιευτικά, σημαίας Κίνας, εντοπίζοντας αρκετά κιλά κοραλλιών και κοχυλιών, τα οποία είχαν αλιευτεί παράνομα. Στη συνέχεια και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία για τη σύλληψη των αλιέων, επενέβησαν δύο σκάφη της κινεζικής Ακτοφυλακής με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση.

Το περιστατικό σημειώθηκε τη Μ. Τρίτη στα ανοικτά του ύφαλου Σκάρμποροου, 230 χλμ. δυτικά από τη νήσο, Λουζόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται ένα τέτοιο φαινόμενο. Οι δύο χώρες βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια σε ανοικτή αντιπαράθεση για το εδαφικό καθεστώς των νησιών Σπράτλι στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Το συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα διεκδικούν μεταξύ άλλων και το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι καθώς και η Ταϊβάν.

Ο θαλάσσιος πλούτος και ο έλεγχός του, σε συνδυασμό με τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκτιμάται πως κρύβονται στον πυθμένα της θάλασσας αποτελούν τις βασικές αιτίες αυτών των εντάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Η ενίσχυση της Κίνας «ανοίγει» δουλειές στη Δύση, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011, 02:07

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης