Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαδικασίες για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 1ης Οκτωβρίου στη Γεωργία, με το κλίμα πόλωσης ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και τις συνασπισμένες δυνάμεις της Αντιπολίτευσης να αυξάνεται.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του νυν προέδρου της χώρας, Mikheil Saakashvili, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Τιφλίδα. Κρατώντας εθνικές σημαίες και ντυμένοι στα χρώματα του κυβερνώντος κόμματος, οι ψηφοφόροι του ηγέτη της «Επανάστασης των Ρόδων» εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον άνθρωπο που έχει πιστωθεί τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και τον περιορισμό του οργανωμένου εγκλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της ομιλίας του προειδοποίησε ότι η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς το αποτέλεσμά της θα μπορούσε να ρίξει τη χώρα πίσω στο σκοτεινό της παρελθόν όπου κυριαρχούσε το οργανωμένο έγκλημα και υπήρχε έντονη η ρωσική επιρροή.

«Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν ήμασταν αντιμέτωποι με μια τέτοια επιλογή. Ή θα πάμε πίσω στο οργανωμένο έγκλημα, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα φτωχό κράτος χωρίς ηλεκτρισμό και οδικό δίκτυο ή θα κοιτάξουμε μπροστά», τόνισε με πάθος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας εμπλακεί στην πολιτική από το 1995, έγινε για πρώτη φορά πρόεδρος στις 25 Ιανουαρίου 2004, ύστερα από την παραίτηση του Eduard Shevardnadze (Νοέμβριος 2003) εν μέσω λαϊκής οργής και βίαιων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο του κινήματος «Επανάσταση των Ρόδων». Στις 5 Ιανουαρίου 2008 ανανέωσε για άλλη μια τετραετία τη θητεία του στην προεδρία.

Θερμός υποστηρικτής του ΝΑΤΟ και σφοδρός πολέμιος του Κρεμλίνου, βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της προσοχής το καλοκαίρι του 2008 όταν ξέσπασε πολεμική σύρραξη στα σύνορα της χώρας του με τη Ρωσία για τις διαφιλονικούμενες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Δυνάμεις της Αντιπολίτευσης τον έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει για κατάφωρη καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λογοκρισία στα Μ.Μ.Ε. και εκλογική νοθεία.

Τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί έντονος αναβρασμός λόγω των σκηνών που προβλήθηκαν από ιδιωτικό κανάλι και δείχνουν τη σεξουαλική κακοποίηση κρατουμένου σε φυλακή της χώρας. Ο Mikheil Saakashvili κατηγόρησε από την πρώτη στιγμή την Αντιπολίτευση για… «στημένες» σκηνές, χαρακτηρίζοντας το video «χτύπημα» κάτω από τη ζώνη. Βασικός του αντίπαλος θεωρείται ο Bidzina Ivanishvili, ο πιο πλούσιος άνθρωπος στη Γεωργία, με μεγάλη απήχηση στα λαϊκά στρώματα λόγω του φιλανθρωπικού του έργου. Ο επικεφαλής συνασπισμού της Αντιπολίτευσης έχει κατηγορηθεί ότι αποτελεί «ανδρείκελο της Ρωσίας».

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Γεωργία: Παραίτηση υπουργού μετά το σκάνδαλο των βασανιστηρίων σε φυλακές, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 23:04
«Παθολογική περίπτωση ο πρόεδρος της Γεωργίας», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011, 03:27
Στη Ν. Οσετία ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012, 01:08

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης