Στο κρατητήριο οδηγήθηκαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα των Μαλδίβων 31 υποστηρικτές του πρώην προέδρου Mohamed Nasheed (Μοχάμεντ Νασίντ), ο οποίος συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 10.000 υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος των Μαλδίβων» (PDM), οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους του Μαλέ, ζητώντας την απελευθέρωση του πρώην προέδρου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μοχάμεντ Νασίντ συνελήφθη την περασμένη Κυριακή βάσει ενός αντιτρομοκρατικού νόμου, επειδή όταν βρισκόταν στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2012 είχε διατάξει τη σύλληψη του προέδρου του ποινικού δικαστηρίου της χώρας, ο οποίος ήταν ύποπτος για διαφθορά. Η ενέργεια αυτή είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό των Μαλδίβων, οδηγώντας στους δρόμους χιλιάδες πολίτες, ανάμεσά τους αρκετούς αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Έναν μήνα αργότερα, ο Μοχάμεντ Νασίντ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία και σε όλες σχεδόν τις δημόσιες τοποθετήσεις του έκανε λόγο για πραξικόπημα.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα PDM κατηγορεί τον τωρινό πρόεδρο Αμπντάλα Γιαμίν ότι επιδιώκει να φιμώσει την Αντιπολίτευση, συνδέοντας τη σύλληψη του Μοχάμεντ Νασίντ με πολιτικά κίνητρα. Προς αυτήν την κατεύθυνση τον καλεί να υποβάλει την παραίτησή του.

Το πραξικόπημα του 2012 και η ήττα στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο Μοχάμεντ Νασίντ είναι πρώην πολιτικός κρατούμενος και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη δημοκρατικά στις Μαλδίβες το 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την πολιτική κρίση του 2012, ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών (Νοέμβριος 2013) από τον Αμπντάλα Γιαμίν, παρά το γεγονός ότι στον πρώτο γύρο είχε συγκεντρώσει περισσότερους ψήφους και θεωρείτο φαβορί για την προεδρία. Ο τωρινός πρόεδρος είναι ετεροθαλής αδελφός του Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, του πρώην ισχυρού άνδρα ο οποίος κυβέρνησε επί τρεις δεκαετίες το νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό και αποτελεί γνωστό τουριστικό προορισμό.
Οι ΗΠΑ, όπως και η Ινδία, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έκρυθμη κατάσταση στο εσωτερικό της νησιωτικής χώρας, δίνοντας έμφαση στις συνθήκες κράτησης του πρώην προέδρου. Σύμφωνα με τα ισχυρίζονται στελέχη της Αντιπολίτευσης, ο Μοχάμεντ Νασίντ δεν έχει πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια και δεν του επιτρέπεται η επικοινωνία με τους δικηγόρους του, προκειμένου να ετοιμάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υπερασπιστική του γραμμή. Εφόσον κριθεί ένοχος, μπορεί να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης