Σε ποινή κάθειρξης επτά ετών καταδικάστηκε χθες ο νεαρότερος από τους πέντε Αμερικανούς στρατιωτικούς που κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν εν ψυχρώ άοπλους Αφγανούς και στη συνέχεια φωτογραφήθηκαν με τους σορούς τους ως τρόπαια.

Ο Άντριου Χολμς ομολόγησε την ενοχή του την Πέμπτη και ύστερα από συμφωνία με τους εισαγγελείς υπήρξε τροποποίηση του αρχικού κατηγορητηρίου, που περιλάμβανε τη σοβαρότερη κατηγορία (φόνος εκ προμελέτης).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εύχομαι να μπορούσα να πω στον πατέρα και στα αδέλφια του στο Αφγανιστάν ότι λυπάμαι. Ήταν κακή απόφαση να πυροβολήσω εναντίον ενός άοπλου παιδιού. Είναι μια πράξη που δε θα ξεχαστεί ποτέ. Θα ζω έχοντας αυτό στο μυαλό μου ως την ημέρα που θα πεθάνω», είπε δακρυσμένος ο 21χρονος στρατιώτης λίγο πριν την ολοκλήρωση της δίκης του στο στρατοδικείο της Βάσης «Λιούις-Μακόρντ».

Ο Άντριου Χολμς επιμένει ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το αγόρι, τονίζοντας ότι διέπραξε ένα σφάλμα κρίσεως αφού υπάκουσε στη διαταγή ενός αρχαιότερου στρατιώτη στη μονάδα του.

Όσον αφορά στον έτερο στρατιώτη που κατηγορείται για παρόμοια ενέργεια, είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο σε ποινή κάθειρξης 24 ετών μετά την ομολογία της ενοχής του για τρεις δολοφονίες εκ προμελέτης, συμπεριλαμβανομένης αυτής του 15χρονου Γκιουλ Μουντίν τον Ιανουάριο του 2010, κοντά σε ένα χωριό στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζέρεμι Μόρλοκ κατέθεσε ότι ο Χολμς συμμετείχε με τη θέλησή του όταν ο ίδιος πέταξε μια χειροβομβίδα σε ένα τοίχο κοντά στον έφηβο για να δώσει την εντύπωση πως οι Αμερικανοί δέχονταν επίθεση, φωνάζοντας ύστερα από λίγο: «πυρ».

Οι φωτογραφίες με τους νεκρούς Αφγανούς ως τρόπαια, που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Μάρτιο, προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή.

«Η συμπεριφορά των στρατιωτικών ατιμάζει τους νεκρούς Αμερικανούς του πολέμου και υποσκάπτει τις προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Αυτό το 15χρονο αγόρι (Μουντίν) είναι ο λόγος που βρισκόμαστε στο Αφγανιστάν. Με αρρωσταίνει να βλέπω τη σημαία στον ώμο του», υποστήριξε ο εισαγγελέας, Ρόμπερτ Στιλ.

Ο Άντριου Χολμς ήταν 19 ετών όταν διέπραξε τη δολοφονία και είχε παραδεχτεί πως είχε κρατήσει ως τρόπαιο το κόκκαλο ενός από τα δάκτυλα του παιδιού.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης