Στην ανάκληση των αδειών 30.000 εφέδρων του ισραηλινού στρατού προχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, εν μέσω έντονης φημολογίας για μια χερσαία επέμβαση μέσα στις επόμενες ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυo BBC.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι σήμερα το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως αναφέρουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου η ισραηλινή αεροπορία προχώρησε σε νέες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας περίπου 150 στόχους εντός των παλαιστινιακών εδαφών. Σύμφωνα με πηγές της Χαμάς, από τις επιδρομές καταστράφηκε ένα διοικητικό κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών που χρησίμευε κυρίως για την ανανέωση διαβατηρίων και το οποίο βρισκόταν στη συνοικία Τελ αλ-Χάουα (Πόλη της Γάζας). Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως πεδία βολής τα οποία χρησιμοποιούνται από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις καταστράφηκαν.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών τις τελευταίες 48 ώρες είναι 19 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι έξι είναι παιδιά (στους 22 ανεβάζει τον αριθμό η Χαμάς) και τρεις Ισραηλινοί.

Νωρίτερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ έριξαν φυλλάδια σε περιοχές εντός της Παλαιστίνης κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν τα σπίτια τους. Σχετική ανακοίνωση «ανέβηκε» και στο Twitter του υπουργείου Άμυνας της ασιατικής χώρας.

Η απόφαση του υπουργού Άμυνας, Ehud Barak,  για την ανάκληση των αδειών 30.000 εφέδρων ελήφθη ύστερα από την εκτόξευση πυραύλων, ιρανικής κατασκευής, από περιοχή εντός των παλαιστινιακών εδαφών με στόχο την πρωτεύουσα Τελ Αβίβ (περίπου 70 χλμ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν η πρώτη φορά που οι σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ από το 1991, μ’ έναν από τους πυραύλους «Fajr – 5» (μέγιστο βεληνεκές 75 χλμ.) να πέφτει μέσα στη θάλασσα. Εκτιμάται ότι μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης η Χαμάς είχε εκτοξεύσει περισσότερες από 422 ρουκέτες, εκ των οποίων οι 170 εξουδετερώθηκαν από το υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας «Iron Dome».

Την ευθύνη για έναν από τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν προς το Τελ Αβίβ ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Εν τω μεταξύ στο Ισραήλ θα ταξιδέψει σήμερα εσπευσμένα ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Hisham Qandil, προκειμένου να δοθεί έστω την ύστατη στιγμή μια λύση στο διπλωματικό αδιέξοδο ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές. Η ισραηλινή πλευρά έχει εγγυηθεί την ασφάλεια της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας, με τους διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν πως ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας, Mohammed Morsi, βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς όντας επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας καλείται να λάβει ξεκάθαρη θέση στη νέα κλιμάκωση βίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ήδη έχει καταδικάσει τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, ωστόσο το ζητούμενο την προκειμένη περίπτωση είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να αποφευχθεί μια χερσαία επέμβαση στην Παλαιστίνη.

Δείτε το video…

Στέλνουν στρατό στα σύνορα

Η κρατική τηλεόραση του Ισραήλ μετέδωσε ότι λεωφορεία γεμάτα στρατιωτές και οχήματα με πολεμικό υλικό κινούνται προς τα σύνορα, στο πλαίσιο προετοιμασιών για χερσαία επιχείρηση στην Παλαιστίνη, με εκπρόσωπο του στρατού να ξεκαθαρίζει πως ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Από την πλευρά του ο Ehud Barak έξέφρασε την οργή του για τους πυραύλους που είχαν στόχο το Τελ Αβίβ, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια τιμή που η άλλη πλευρά θα κληθεί πολύ σύντομα να πληρώσει». Ανταποκριτής του ΒBC δήλωσε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης πως η Γάζα βομβαρδίζεται από πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ, με ρουκέτες να εκτοξεύονται περιμετρικά της Πόλης της Γάζας προς τα ισραηλινά εδάφη.

Ο πρωθυπουργός της Χαμάς στη Γάζα, Ismail Haniyeh, εμφανίστηκε ανεπηρέαστος από τις πολεμικές προετοιμασίες τονίζοντας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι «οι μαχητές της οργάνωσης είναι πανέτοιμοι να ανταποκριθούν στο καθήκον τους».

«Καταδικάζουμε την άγρια επίθεση του Ισραήλ κατά του εδάφους μας. Είμαστε όλοι αισιόδοξοι για την αντίσταση των ατρόμητων μαχητών μας οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή», σημείωσε.

Εγκληματα πολέμου

Σε νέο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, ξεκαθάρισε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τους πολίτες και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους μαχητές της Χαμάς πως χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε κάτι απλό: Δεν υπάρχει καμία ηθική συμμετρία ανάμεσα στους τρομοκράτες στη Γάζα και στο Ισραήλ. Έχουν διαπράξει ένα διπλό έγκλημα πολέμου: Ανοίγουν πυρ κατά πολιτών του Ισραήλ και κρύβονται πίσω από πολίτες της Παλαιστίνης», τόνισε.

Αναφερόμενος στις αεροπορικές επιδρομές εξήγησε πως πρόκειται για «χειρουργικά χτυπήματα».

Δείτε το video…

Τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες 48 ώρες (στους 22 ανεβάζει τον αριθμό η Χαμάς) από τις επιδρομές των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.

Ανάμεσα τους βρίσκονται και έξι παιδιά, ενώ από την ισραηλινή πλευρά τρεις πολίτες (δύο γυναίκες και ένας άνδρας) έχασαν τη ζωή τους ύστερα από έκρηξη ρουκέτας σε πολυκατοικία στην πόλη Κιριάτ Μαλαχί στο νότιο τμήμα της χώρας.

Δείτε το video…

Εικόνες από την κρατική τηλεόραση του Ισραήλ έδειχναν κατοίκους της πόλης να τρέχουν πανικόβλητοι να βρουν ένα ασφαλές σημείο για να κρυφτούν, την ώρα που τμήμα του κτηρίου που επλήγη από τον πύραυλο είχε καταρρεύσει.


(Η πολυκατοικία που επλήγη στην πόλη Κιριάτ Μαλαχί)


(Κάτοικοι προσπαθούν να κρυφτούν στην πόλη Κιριάτ Μαλαχί)

Μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Ahmed Jabari, η ένταση έχει κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο στην περιοχή, με τους μαχητές της οργάνωσης να δηλώνουν αποφασισμένοι να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να απαντήσει με μιας ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση προκειμένου να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες και να προστατέψει τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης:
Νέες αιματηρές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012, 01:20
Παλαιστινιακές ρουκέτες «έπεσαν» στο νότιο Ισραήλ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012, 09:29

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης