Ο σκανδιναβικός αερομεταφορέας SAS κινδυνεύει με «λουκέτο» εντός των προσεχών εβδομάδων αν τα συνδικάτα απορρίψουν ένα αυστηρό σχέδιο περικοπών των δαπανών το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων, όπως αναφέρει σήμερα δημοσίευμα δανέζικης εφημερίδας.

Η “Daily Politiken” επικαλείται ανώνυμη πηγή σύμφωνα με την οποία η αεροπορική εταιρεία δεν διαθέτει «αρκετά χρήματα για να φτάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου», καθώς οι πιστωτές της ετοιμάζονται να παγώσουν την βοήθεια. Τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους πιλότους και τα πληρώματα αεροσκαφών πρόκειται να συναντηθούν με την διοίκηση για να συζητήσουν για τις επόμενες κινήσεις τους με την επαναδιαπραγμάτευση των συλλογικών συμφωνιών, τις περικοπές 800 θέσεων εργασίας, την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και τους νέους όρους συνταξιοδότησης να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο περιστολής δαπανών – ύψους 441 εκατομμυρίων δολαρίων – παρουσιάστηκε την Δευτέρα από την διοίκηση της SAS και δόθηκε προθεσμία μέχρι την Κυριακή οπότε και θα συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο της SAS. Η αεροπορική εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας τριών δισεκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας, περιλαμβανομένης της μικρής αεροπορικής εταιρείας Wideroe στη Νορβηγία, ακινήτων, καθώς και των υπηρεσιών εδάφους, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, Ρίκαρντ Γκούσταφσον.

Τα μέτρα προωθούνται από τους μεγαλύτερους μετόχους της αεροπορικής εταιρείας, μεταξύ των οποίων οι κυβερνήσεις της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας. Η προβληματική εταιρεία αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από εταιρείες χαμηλού κόστους όπως η Norwegian Air Shuttle και προβλήματα εξαιτίας του υψηλού κόστους των καυσίμων ενώ χρειάζεται να επενδύσει σε νέα αεροσκάφη.

Εν μέσω της απειλής της χρεοκοπίας, προετοιμάζεται σχέδιο για την περίπτωση που η εταιρεία σταματήσει τις πτήσεις ώστε να εξυπηρετηθούν όσοι είχαν βγάλει εισιτήριο, γράφει η Politiken. Επίσης, η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet έγραψε ότι ο σουηδικός τραπεζικός όμιλος SEB κινδυνεύει να υποστεί απώλειες τεσσάρων δισεκατομμυρίων κορωνών αν κλείσει η SAS, καθώς είναι η τράπεζα που αναλαμβάνει να αποζημιώνει τους πελάτες εκείνους οι οποίοι αγόρασαν εισιτήριο με πιστωτική κάρτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης