Έντονοι φόβοι για επικίνδυνη κλιμάκωση του πολεμικού αναβρασμού που επικρατεί στη Συρία, εκφράζονται από αναλυτές, οι οποίοι «μεταφράζουν» γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων ακόμη και ως προάγγελο πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ δύο παραδοσιακών εχθρών, που μέχρι σήμερα είχαν μόνο περιφερειακό ή υποστηρικτικό ρόλο στο θέατρο των πολλών συγκρούσεων στο συριακό έδαφος.

Ο λόγος δεν γίνεται για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά για το Ισραήλ και το Ιράν, των οποίων οι «ψυχροπολεμικές» σχέσεις των τελευταίων δεκαετιών μάλλον δείχνουν πια να μεταφράζονται σε απευθείας συγκρούσεις σε ξένο έδαφος, αλλά και ίσως προετοιμασία για κάτι «μεγαλύτερο». Πρόκειται για δυο χώρες που βρίσκονται ούτως ή άλλως σε αντίπαλα στρατόπεδα. Το Ισραήλ στήριζε από την αρχή τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Συρία και μάλιστα έχει επιτεθεί στον στρατό του Άσαντ σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ το Ιράν παρέχει μεγάλη υποστήριξη, καθώς και πολλούς μαχητές επίλεκτων σωμάτων, στο καθεστώς προκειμένου να αποτρέψει την πτώση του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «ψυχρός» αυτός ισραηλινο-ιρανικός πόλεμος μεταφράστηκε τελικά σε πολεμική σύγκρουση με θύματα. Στις 9 Απριλίου, οι ισραηλινοί βομβάρδισαν τη συριακή βάση T-4 στα νότια της χώρας, που ήταν επανδρωμένη με τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης (με ανεπτυγμένο εξοπλισμό και drones), με αποτέλεσμα τον θάνατο 8 αξιωματικών.

Ισραηλινά μαχητικά F-15 ισοπέδωσαν μια στρατιωτική βάση υψηλής τεχνολογίας στη Χομς, επανδρωμένη με Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης

​Το Ισραήλ φοβάται χτυπήματα αντιποίνων από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης για την επίθεση σε αεροπορική βάση στη Χομς και λαμβάνει τα μέτρα του Αυτή δεν ήταν η πρώτη απευθείας επίθεση του Ισραήλ κατά ιρανικών στόχων. Στις 18 Ιανουαρίου 2015 η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε θέσεις όπου βρίσκονταν ιρανοί αξιωματικοί, στα υψίπεδα του Γκολάν, σκοτώνοντας δύο στρατηγούς, ενώ στις 26 Ιουλίου 2016 ισραηλινοί πύραυλοι απέτυχαν να σκοτώσουν τον στρατηγό Mohammad-Reza Naghdi, στο ίδιο σημείο. Το περασμένο Σάββατο δε, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, ισραηλινά μαχητικά ανατίναξαν μια μεγάλη αποθήκη στρατιωτικού υλικού στο Χαλέπι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέχεια του βομβαρδισμού της βάσης στη Χομς,  ο κορυφαίος σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ είχε χαρακτηρίσει ως «έγκλημα του Ισραήλ» την επίθεση και δήλωσε ότι «δεν θα μείνει χωρίς απάντηση»…


Πλέον, το Ισραήλ φοβάται χτυπήματα αντιποίνων από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης και φαίνεται πως έχει κάθε λόγο για αυτό: Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, ο Αρχηγός του Επιτελείου των Φρουρών της Επανάστασης Στρατηγός Qassem Soleimani έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για την πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Ο συγκεκριμένος στρατηγός είναι ο γενικός διοικητής όλων των μετώπων του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Επίσης, όπως έχει διαπιστώσει το ισραηλινό επιτελείο, τα ιρανικά μαχητικά που βρίσκονται στις συριακές βάσεις προετοιμάζονται για επίθεση, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιείται μυστική μεταφορά πολεμικού υλικού στη Συρία, ακόμα και μέσω εμπορικών πτήσεων.

Ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο στα υψίπεδα του Γκολάν

​Ο Αρχηγός του Επιτελείου των Φρουρών της Επανάστασης Στρατηγός Qassem Soleimani έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για την πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πληροφορίεςΤο ισραηλινό επιτελείο φρόντισε να «διαρρεύσει» αυτή η πληροφόρηση που διαθέτει, ίσως για να περάσει ένα μήνυμα στο Ιράν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ισραηλινών αναλυτών, αυτό γίνεται ως προειδοποίηση, ότι το Ισραήλ δηλαδή είναι σε πλήρη γνώση των ιρανικών στρατιωτικών του δυνάμεων και δραστηριοτήτων στη Συρία, κι ότι δεν θα διστάσει να χτυπήσει αυτές τις δυνάμεις, όπως έπραξε σε άλλες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, πάντα σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πληροφορίες, τα ιρανικά μαχητικά βρίσκονται σε τέσσερις βάσεις, στο Χαλέπι, τη Δαμασκό, τη Χομς και τη Σαϊκάλ, ενώ «διέρρευσαν» και τα ονόματα των διοικητών τους!

Δεν αποκλείεται δε στο επόμενο διάστημα να αρχίσει η προετοιμασία της ισραηλινής κοινής γνώμης, για μια ενδεχόμενη σύγκρουση με το Ιράν, ενώ ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί είναι το γεγονός η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ακύρωσε την αποστολή μαχητικών της τύπου F-15 σε άσκηση στις ΗΠΑ, προγραμματισμένη για τις 30 Απριλίου.

Και όπως δήλωσε, τέλος, ο πρώην στρατιωτικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Yaacov Amidror, σε ραδιοφωνικό σταθμό του Τελ Αβίβ, για την κατάσταση: «Το Ισραήλ προτίθεται να κλιμακώσει. Μπορεί να σημειωθεί ένα πολύ σοβαρό περιστατικό με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ»…

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης