Τη στιγμή που υποσιτίζονται πάνω από 850 εκατομμύρια άνθρωποι, το 1/3 της συνολικής παραγωγής τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Αυτά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), κάτι που ισοδυναμεί με 1,3 δισ. τόνους τροφίμων.

Αυτή η έρευνα του FAO έρχεται να καταρρίψει την ευρέως διαδεδομένη θεωρία που υποστηρίζει ότι το διατροφικό σύστημα δεν παράγει αρκετά, έτσι ώστε να τραφεί ολόκληρος ο κόσμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρωταθλητές» στη σπατάλη τροφίμων είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Στις ΗΠΑ μόνο το διάστημα μεταξύ της Ημέρας των Ευχαριστιών και της Πρωτοχρονιάς αγοράστηκαν πέντε εκατομμύρια τόνοι, οι οποίοι δεν καταναλώθηκαν και κατέληξαν στα σκουπίδια. Συνολικά, μέσα σε ένα έτος καταλήγουν περίπου 34 εκατομμύρια τόνοι φαγητού στα σκουπίδια από τα αμερικανικά νοικοκυριά, ενώ μεγάλες ποσότητες σπαταλά και η Βρετανία, όπου 74 εκατομμύρια κρεατόπιτες κατέληξαν στα σκουπίδια μετά τα Χριστούγεννα.

Για να γίνει κατανοητή η μεγάλη αντίθεση που υπάρχει μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, αρκεί να αναφέρουμε ότι στην Υποσαχάρια Αφρική, όπου περισσότεροι από 265 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, οι αγρότες χάνουν το 40% της παραγωγής τους, λόγω της μούχλας, των εντόμων και των καταστροφών, με αποτέλεσμα να αγωνίζονται, για να περισώσουν ό,τι μπορούν, ενώ περίπου 100 εκατομμύρια τόνοι φρούτων, λαχανικών, κρέατος και γάλακτος καταστρέφονται σύμφωνα με τον FAO.

Παράλληλα, στις ανεπτυγμένες χώρες, το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων που καταλήγει στα σκουπίδια προέρχεται από τον τομέα της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα οι απώλειες τροφίμων να εντοπίζονται σε τεράστια ποσοστά στην κατανάλωση νοικοκυριών και εστιατορίων, καθώς και στις εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών εστίασης, με συνέπεια περίπου το 1/3 των τροφίμων που παράγεται στις ανεπτυγμένες χώρες να πετιέται. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και στις ανεπτυγμένες χώρες εντοπίζονται μεγάλες απώλειες στη γεωργική παραγωγή, με παράδειγμα την Ιταλία, στην οποία το 2009 το 3,25% της γεωργικής παραγωγής έμεινε στα αζήτητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκρίνοντας μερικά στοιχεία, μπορούμε να κατανοήσουμε το εύρος του ζητήματος, όταν στις ΗΠΑ σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας το 30% των τροφίμων που προορίζεται για κατανάλωση «χάνεται», ενώ στην Ευρώπη 89 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετιούνται ετησίως.

Η αναλογία είναι αδιανόητη: οι βιομηχανικές πετούν κάθε χρόνο στα σκουπίδια 222 εκατ. τόνους τροφίμων, την ίδια στιγμή που η επισιτιστική βοήθεια που δίνεται στην Υποσαχάρια Αφρική ανέρχεται στα 230 εκατ. τόνους φαγητού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης