«Ο ρωσο-ιρανικής κατασκευής πυρηνικός σταθμός στο λιμάνι του Busehr στο νότιο Ιράν θα εγκαινιαστεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου», ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου των Εξωτερικών, Ramin Mehmanparast.

Όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, επικαλούμενο την κυβέρνηση στην Τεχεράνη, «σε περίπου 40 μέρες θα γίνουν τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο λιμάνι του Busehr».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι το συνολικό πυρηνικό καύσιμο για την μονάδα θα καταφθάσει στο Ιράν μέσα σε μήνες, μετά από τα επίσημα εγκαίνια. «Όταν γίνει όλη η παραλαβή του καυσίμου, τότε η μονάδα θα λειτουργήσει στο μέγιστο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, είπε ότι η Ρωσία έχει παράσχει ως σήμερα στο Ιράν 87 τόνους ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου για αυτή ειδικά την πυρηνική μονάδα.

Η Δύση δεν εναντιώνεται στη λειτουργία αυτής της μονάδας, επειδή η Ρωσία θα παρέχει το πυρηνικό καύσιμο, αλλά και θα επεξεργάζεται όλα τα πυρηνικά απόβλητά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εν λόγω σταθμός πυρηνικής ενέργειας είναι προς το παρόν σφραγισμένος από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και όλες οι δοκιμές γίνονται μόνον θεωρητικά, δηλαδή με δυνητικό καύσιμο. Είναι ισχύος 1.000 MW και ο κεντρικός του αντιδραστήρας λειτουργεί με «ελαφρό ύδωρ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης