Αντικρουόμενες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του βασικού υπόπτου για τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, ο οποίος καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντικρουόμενες πληροφορίες για τον καταζητούμενο Σαλάχ ΑμπντεσλάμΟ καταζητούμενος από τις γαλλικές και βελγικές Αρχές φέρεται να εντοπίστηκε, να τέθηκε υπό κράτηση στη συνοικία Μολενμπέκ των Βρυξελλών και να οδηγήθηκε για ανάκριση σύμφωνα με το βελγικό ραδιόφωνο RTL. Ωστόσο, το κρατικό κανάλι RTBF μεταδίδει ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί η σύλληψη από τη γαλλική αστυνομία. Ειδικότερα, επικαλούμενο πηγές από τη βελγική εισαγγελία, αναφέρει  ότι υπάρχει πράγματι ένας συλληφθείς, ο οποίος όμως δεν είναι ο καταζητούμενος ως «όγδοος τρομοκράτης» του Παρισιού.

Το βελγικό δίκτυο RTL αναφέρει ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια γιγαντιαίας επιχείρησης της αστυνομίας στη βελγική πρωτεύουσα. Αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν ότι περιπολικά έκλεισαν δρόμους και ότι υπήρχαν πάνοπλοι αστυνομικοί σε γωνίες κτηρίων. Παράλληλα, ακούστηκαν εκρήξεις. Αστυνομικοί ζήτησαν από έναν άνδρα να πλησιάσει στο παράθυρο με τα χέρια σηκωμένα ψηλά.

Η σύλληψη του υπόπτου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μολενμπέκ είναι μια λαϊκή, βιομηχανική συνοικία όπου ζει πλήθος μεταναστών και θεωρείται πυρήνας Ευρωπαίων τζιχαντιστών. Όπως έγινε γνωστό, ο  26χρονος Γάλλος είχε διαφύγει το πρωί του Σαββάτου μέσα από τα χέρια της γαλλικής αστυνομίας στα σύνορα με το Βέλγιο.

Η φωτογραφία του Σαλάχ Αμπντεσλάμ δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Κυριακής, όταν η γαλλική αστυνομία εξέδωσε εις βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης, φωτογραφίζοντάς τον ως «τον όγδοο δράστη του μακελειού στο Παρίσι».

Ταυτοποιήθηκαν ακόμη δύο καμικάζι

Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ταυτοποιήθηκαν ακόμη δύο δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για τον Αχμάντ αλ Μοχάμαντ, τον καμικάζι που ανατινάχτηκε έξω από το «Stade de France» στο Παρίσι, ο οποίος εισήλθε στη Σερβία στις 7 Οκτωβρίου μαζί με άλλους πρόσφυγες, αφού πρώτα πέρασε από τη Λέρο.

Σύμφωνα με το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε στο γήπεδο, ο Αχμάντ αλ Μοχάμαντ γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1990 στην Ιντλίμπ της Συρίας. Αν και σε αυτό το στάδιο, όπως επανέλαβε η γαλλική εισαγγελία, δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του διαβατηρίου, είναι βέβαιο βάσει των δακτυλικών αποτυπωμάτων ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον βομβιστή του Παρισιού και τον άνδρα ο οποίος πέρασε από τους ελληνικούς ελέγχους τον Οκτώβριο. 

Ο δεύτερος δράστης (στην επίθεση στο Μπατακλάν), ο Σαμί Αμιμούρ, γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 15 Οκτωβρίου του 1987. Στις γαλλικές Αρχές ήταν ήδη γνωστός από τον Οκτώβριο του 2012, καθώς είχε τεθεί υπό δικαστική εποπτεία για διασυνδέσεις με κυκλώματα τρομοκρατίας. Έναν χρόνο αργότερα, το φθινόπωρο του 2013, παραβίασε τη δικαστική εποπτεία και σε βάρος του εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη τρεις δράστες είχαν ταυτοποιηθεί νωρίτερα από τις γαλλικές Αρχές. Πρόκειται για τους Ομάρ Ισμαήλ Μουσταφάι, Ιμπραήμ Αμπντεσλάμ και Μπιλάλ Χαντφί.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης