Ρυμουλκό της ιταλικής εταιρείας «Augusta Οff Shore» κατασχέθηκε στην Λιβύη. Το ρυμουλκό, έφτασε χθες στο λιμάνι της Τρίπολης, όπου και μετέφερε εργαζόμενους της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας Εni. Όταν ζήτησε την άδεια να αποπλεύσει, οι λιβυκές αρχές ανακοίνωσαν στον καπετάνιο ότι δεν μπορούσε να αναχωρήσει.

Ουσιαστικά, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αυτή τη στιγμή, όλα τα μέλη του πληρώματος, είναι όμηροι του Gaddafi. Πρόκειται για οκτώ Ιταλούς ναυτικούς, δύο Ινδούς και έναν Ουκρανό. Οι ιταλικές αρχές, έκαναν γνωστό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, χωρίς, όμως, να αναφερθούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Ignacio Della Russa, ανακοίνωσε ότι «η Ιταλία κοινοποίησε επίσημα στον γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε. και στον Αραβικό Σύνδεσμο την συμμετοχή της στην συμμαχία που συστάθηκε με στόχο την εφαρμογή του ψηφίσματος για την προστασία της ζωής του άμαχου πληθυσμού στην Λιβύη».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Silvio Berlusconi, σε δήλωσή του, τόνισε ότι «σύμφωνα με αξιόπιστα στοιχεία, η Λιβύη δεν διαθέτει όπλα που να μπορούν να πλήξουν το ιταλικό έδαφος».

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια έμμεση απάντηση στις κριτικές του σημαντικότερου κυβερνητικού συμμάχου του, της Λέγκα του Βορρά. Ο επικεφαλής της Λέγκα, Umberto Bossi, δεν έκρυψε την αντίθεσή του στις επιχειρήσεις και στην παροχή, από μέρους της Ιταλίας, των επτά βάσεων του ΝΑΤΟ που φιλοξενεί στην επικράτειά της. «Ήταν καλύτερα να δείξουμε μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα. Διότι ο κόσμος είναι γεμάτος καπάτσους δημοκράτες και εμείς είμαστε μόνον καπάτσοι στο να αφήνουμε να μας κοροϊδεύουν», σχολίασε ο Bossi.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «Cavaliere», πάντως, πρόσθεσε: «Πιστεύεω ότι δεν θα χρειασθεί η άμεση παρέμβαση της Ιταλίας στις επιχειρήσεις, έστω και αν δηλώσαμε πως είμαστε έτοιμοι να δραστηριοποιηθούμε».
Σύμβουλοι του μεγιστάνα-πρωθυπουργού, άφησαν, τέλος, να διαρρεύσει ότι η επιλογή της βάσης του ΝΑΤΟ της Νάπολης, ως κέντρου συντονισμού όλης της επιχείρησης, θεωρείται διπλωματική επιτυχία της ιταλικής κυβέρνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης