Για να διαμαρτυρηθεί για τον θάνατο του Ορλάντο Ζαπάτα, κάνει απεργία πείνας ο Κουβανός ψυχολόγος και δημοσιογράφος Γκιγέρμο Φαρίνιας.

Μάλιστα, δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα El Pais ότι θα φθάσει ως το «μαρτύριο», για να κάνει το κομμουνιστικό καθεστώς της Αβάνας να πληρώσει «ένα υψηλό πολιτικό κόστος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ναι, θέλω να πεθάνω. Ήρθε η ώρα να αντιληφθεί ο κόσμος ότι αυτή η κυβέρνηση είναι απάνθρωπη. Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία των χωρών που πρέπει να υπάρξουν μάρτυρες», δήλωσε σε δημοσιογράφο που τον συνάντησε στην κατοικία του στην κεντρική Κούβα.

Ο 48χρονος Φαρίνιας πραγματοποιεί απεργία πείνας και δίψας εδώ και μία εβδομάδα, απαιτώντας την απελευθέρωση 26 Κουβανών πολιτικών κρατουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Ο ίδιος δήλωσε χθες ότι εξετάσθηκε από δύο γιατρούς που εστάλησαν από τις κουβανικές Αρχές, όμως αρνήθηκε να νοσηλευθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζαπάτα, ο πολιτικός κρατούμενος που πέθανε πριν από μία εβδομάδα έπειτα από απεργία πείνας δυόμισι μηνών, ήταν «η πρώτη βαθμίδα στην εντατικοποίηση του αγώνα για την ελευθερία στην Κούβα», είπε ο Φαρίνιας.

Εκτός από τον Γκιγέρμο Φαρίνιας, ο οποίος είναι «εξαιρετικά εξασθενημένος, αλλά μπορεί ακόμη να περπατάει», σύμφωνα με την El Pais, μετά τον θάνατο του Zαπάτα, άρχισαν απεργία πείνας δύο άλλοι Κουβανοί πολιτικοί κρατούμενοι.

Ο κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο διαβεβαίωσε τη Δευτέρα, αναφερόμενος στον Ζαπάτα, ότι ουδέποτε η Κούβα διέταξε τη δολοφονία ενός αντιπάλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης