Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνησή του κι εκείνη του Πακιστάν επιτυγχάνουν «σταθερή πρόοδο» στην προσπάθεια να συναφθεί μια συμφωνία προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου οι γραμμές ανεφοδιασμού μέσω του εδάφους της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας για τα στρατεύματα του NATO στο Αφγανιστάν.

Ο Barack Obama είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Πακιστανό ομόλογο του, Asif Ali Zardari, στο περιθώριο της Συνόδου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Σικάγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους εξήγησε ότι μετέφερε σε αυτόν την άποψη πως «το Πακιστάν χρειάζεται να αποτελέσει μέρος της λύσης στο Αφγανιστάν».

«Μίλησα στον Zardari για την ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα των γραμμών ανεφοδιασμού», σημείωσε.

«Υπάρχει ξεκάθαρος οδικός χάρτης»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, υπογράμμισε πως τα κράτη-μέλη του NATO αποχωρούν από τη Σύνοδο στο Σικάγο με ένα σαφές σχέδιο για την αποκλιμάκωση της στρατιωτικής τους εμπλοκής στο Αφγανιστάν.

«Φεύγουμε από το Σικάγο με έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη. Η συμμαχία μας είναι δεσμευμένη σε αυτό το σχέδιο ώστε να καταλήξουμε με υπεύθυνο τρόπο στον τερματισμό του πολέμου μας στο Αφγανιστάν», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, επεσήμανε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταβίβασης των ευθυνών για την ασφάλεια της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις με στόχο αυτές να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη ως τα μέσα του 2013, τονίζοντας εκ νέου ότι τα διεθνή στρατεύματα θα αναλάβουν έναν ρόλο υποστήριξης προτού να τερματίσουν την επιχειρησιακή εμπλοκή τους το 2014.

«Πάντως, αυτό δε σηματοδοτήσει το τέλος για τις προκλήσεις στο Αφγανιστάν ή για τη σχέση μας με αυτή την σημαντική χώρα», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:
Κανονικά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012, 09:28

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης