Ο κορωνοϊός 2019-nCoV, ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο, έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τον θάνατο 908 ατόμων στην Κίνα, με τους πολίτες που έχουν επιμολυνθεί να ξεπερνούν τους 40.000, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου από τις κινεζικές αρχές. Είναι η πρώτη φορά που -κατά τις υγειονομικές αρχές αυτής της χώρας- η πρόοδος της εξάπλωσης του ιού σταθεροποιείται.

Επισημαίνεται ότι οι μέχρι στιγμής καταμετρήσεις δείχνουν πως ο νέος ιός έχει ξεπεράσει σε θύματα ήδη από το περασμένο Σάββατο την επιδημία που είχε ενσκήψει στην Κίνα το 2002-2003 με τον κωδικό SARS (Σύνδρομο Οξείας Λοίμωξης του αναπνευστικού). Η επιδημία αυτή είχε προκαλέσει τον θάνατο σε 774 άτομα στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στην Κίνα σταθεροποιείται μεν, αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα για να καταλήξει κάποιος στο συμπέρασμα πως η επιδημία αυτή ξεπέρασε το σημείο κορύφωσής της.

Το σύνολο των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου έφτασε τα 40.171. Ο υπεύθυνος προγραμμάτων που αφορούν έκτακτες καταστάσεις υγείας του ΠΟΥ, Michael Ryan, επισήμανε πως «καταγράφουμε μια περίοδο σταθεροποίησης αύξησης του ρυθμού των κρουσμάτων τις 4 τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για θετική είδηση η οποία ενδεχομένως να αντανακλά τις επιπτώσεις των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον έλεγχο της κατάστασης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ΄όλα αυτά, σύμφωνα με τις αναλύσεις του ΠΟΥ, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν αρνητικά, δεδομένου ότι αυξάνεται η ανησυχία όσον αφορά τα κρούσματα που επιμολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό και τα οποία αφορούν άτομα που ποτέ τους δεν ταξίδεψαν στην Κίνα. Αυτή ακριβώς την ανησυχητική διάσταση επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanon Ghebreyesus.

«Ο εντοπισμός ενός μικρού αριθμού κρουσμάτων ενδεχομένως καταδεικνύει ότι υφίσταται μετάδοση του ιού σε κάποιες χώρες μεγαλύτερη από αυτήν την οποία έχουμε υπολογίσει. Με λίγα λόγια, ενδεχομένως να παρατηρούμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου του συνολικού αυτού γεγονότος» δήλωσε ο Αιθίοπας αξιωματούχος του οργανισμού, ο οποίος δεν παρέλειψε να προσθέσει πως η μετάδοση του ιού εκτός Κίνας φαίνεται να είναι περιορισμένη, εν τούτοις είναι πιθανόν από τα επιστημονικά ευρήματα να ενισχυθεί.

Οι πολιτικές επιπτώσεις ενός θανάτου

Ένας θάνατος από τις εκατοντάδες που έχουν καταμετρηθεί στην Κίνα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Αφορά στον γιατρό Li Wenliang, τον οφθαλμίατρο, 34 ετών, ο οποίος στα μάτια των Κινέζων πολιτών αναδεικνύεται πλέον ο άνθρωπος που συμβολίζει την αδιαπέραστη μορφή του κινεζικού πολιτικού συστήματος. Ήταν ο πρώτος από τον περασμένο Δεκέμβριο ο οποίος είχε προειδοποιήσει για κάποιον μυστηριώδη ιό που είχε εντοπιστεί στο περίφημο νοσοκομείο της πόλης Ουχάν.

Οι κινεζικές αρχές τον συνέλαβαν για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Μετά από μερικές εβδομάδες τον αποφυλάκισαν. Ο οφθαλμίατρος επέστρεψε στο νοσοκομείο, όπου και μολύνθηκε από τον ιό.

Οι τελευταίες ενδείξεις καταμαρτυρούν τον τρόπο με τον οποίο το κινεζικό κράτος επιχειρεί εδώ και μερικά 24ωρα να ελέγξει τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και γενικότερα τον ηλεκτρονικό Τύπο που ασχολούνται και ανακυκλώνουν συνεχώς την ιστορία του οφθαλμίατρου Li.

Ο γιατρός, Li Wenliang

Αλάρμ και στην Βρετανία

Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας πως ο νέος κορωνοϊός αποτελεί μια σοβαρότατη αλλά και εξαιρετικά άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία στη Μ. Βρετανία.

Η κήρυξη της χώρας σε αυτήν την κατάσταση ετοιμότητας δίνει από τον νόμο το δικαίωμα να λάβει άμεσα επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού στη χώρα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, στο κρουαζιερόπλοιο Diamont Princess μολύνθηκαν άτομα από τον κορωνοϊό ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών σε 130.

Δεκάδες εκατομμύρια Κινέζοι επιστρέφουν από τις διακοπές

Τη Δευτέρα το πρωί 10 Φεβρουαρίου, δεκάδες εκατ. Κινέζοι που είχαν μετακινηθεί την τελευταία εβδομάδα προκειμένου να γιορτάσουν την Κινεζική Πρωτοχρονιά αναμένονταν να επιστρέψουν στις εργασίες τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ρυθμό μετάδοσης του ιού από άτομα που έχουν μολυνθεί.

Τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν πως ο δημοσιογράφος από το Ουχάν Τσεν, ο οποίος μετέδιδε ειδήσεις για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην πόλη τα τελευταία 24ωρα, εξαφανίστηκε αιφνιδίως από την περασμένη Πέμπτη.

Πηγή: Le Monde, Liberation, Guardian

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης