Η επιτυχία της γαλλο-γερμανικής πρωτοβουλίας για την ειρήνευση της Ουκρανίας θα κριθεί «μέσα στις δύο ή τρεις επόμενες ημέρες», δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Το αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την οδό, θα αποφασισθεί μέσα στις δύο ή τρεις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ απ΄ ευθείας από τη διάσκεψη για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, την επομένη μιας επίσκεψης της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μέρκελ και ο Ολάντ συμφώνησαν με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να εργασθούν για την εκπόνηση ενός ειρηνευτικού σχεδίου, για το οποίο δεν έχει διαρρεύσει σχεδόν τίποτε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας “είναι ακόμη πολύ νωρίς” για να προδικάσει κανείς την επιτυχία ή μη της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία χαρακτηρίσθηκε από τον γάλλο πρόεδρο “μία από τις τελευταίες ευκαιρίες” για να αποφευχθεί ένας ανοικτός πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι Μέρκελ, Ολάντ και Πούτιν και ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχουν ανακοινώσει για αύριο, Κυριακή, μια τηλεφωνική διάσκεψη για το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε λίγο», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ, «αλλά δεν είναι τίποτε άλλο παρά ελπίδα». Επανέλαβε, όπως είχε κάνει και στην ομιλία του νωρίτερα στο Μόναχο, πως η Ευρώπη βρίσκεται «σ΄ ένα σταυροδρόμι».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης