Σταϊνμάιερ: «Σε κατάσταση σοκ ο Ολάντ, όταν έμαθε για τις επιθέσεις»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015, 21:45
Σταϊνμάιερ: «Σε κατάσταση σοκ ο Ολάντ, όταν έμαθε για τις επιθέσεις»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε σήμερα ότι είδε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «σε κατάσταση σοκ» στο Σταντ ντε Φρανς στις 13 Νοεμβρίου, όταν έμαθε για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι και ότι καμικάζι ανατινάζονταν στην περιοχή του γηπέδου.

Ο Φρανσουά Ολάντ βρισκόταν «υπό το σοκ, αλλά ταυτόχρονα πολύ συγκεντρωμένος και αποφασιστικός» πληροφορούμενος την έκταση της σφαγής που βρισκόταν σε εξέλιξη, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών στην εφημερίδα «Bild».

Όταν οι δύο άνδρες, οι οποίοι παρακολουθούσαν μαζί τον φιλικό αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας, έμαθαν ότι τρεις καμικάζι ανατινάχθηκαν κοντά στο στάδιο, αναρωτήθηκαν «εάν οι θεατές μπορούσαν υπό τις συνθήκες αυτές να μείνουν ανενημέρωτοι και εάν το ματς έπρεπε να διακοπεί».

Τα νέα για τις επιθέσεις έρχονταν κάθε δύο λεπτά. Οι κ.κ. Ολάντ και Σταϊνμάιερ έφυγαν για λίγα λεπτά από την εξέδρα για μια ιδιωτική συνάντηση, αλλά οι υπεύθυνοι της ασφάλειας τους παρακάλεσαν να επιστρέψουν γρήγορα και να καταλάβουν και πάλι τις θέσεις τους, ώστε «να μη δημιουργηθεί νευρικότητα στο στάδιο» μεταξύ των θεατών που θα διαπίστωναν την απουσία των επισήμων.

«Όταν μάθαμε για τις επιθέσεις στο Παρίσι, κανείς δεν γνώριζε πώς θα τελειώσει η βραδιά» είπε αναφερόμενος στον φόβο του σχετικά με την πιθανότητα πρόκλησης κίνησης πανικού του πλήθους στο στάδιο όπου ήταν συγκεντρωμένοι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Φρανσουά Ολάντ εγκατέλειψε στη συνέχεια το Σταντ ντε Φρανς, ενώ ο Σταϊνμάιερ και η συνοδεία του παρέμειναν, ώστε να μην ανησυχήσουν και πανικοβληθούν οι θεατές.

Μετά το ημίχρονο «επιστρέψαμε στις θέσεις μας και επί 45 λεπτά κάναμε ότι ενδιαφερόμασταν για το ματς», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015, 21:55