Έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούν οι Η.Π.Α. προς τον πρόεδρο της Συρίας, Bashar al-Assad, να σεβαστεί την προθεσμία που όρισε ο Ο.Η.Ε. προκειμένου να σταματήσει το «λουτρό» αίματος που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα Μαρτίου του 2011. Η Δαμασκός έχει συμφωνήσει για πλήρη κατάπαυσή του πυρός μέχρι τις 10 Απριλίου, ύστερα από διαδοχικές επαφές που είχε μαζί της ο ειδικός απεσταλμένος του Ο.Η.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου, Kofi Annan.

«Ο πρόεδρος της Συρίας πρέπει να σεβαστεί την προθεσμία της 10ης Απριλίου που καθόρισε ο Ο.Η.Ε. για να τερματίσει τη φρικτή καταστολή κατά του λαού του ειδάλλως θα υποστεί περαιτέρω διεθνείς πιέσεις», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., Mark Toner.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Η.Π.Α. δεν έχουν καμία ένδειξη ότι τα στρατεύματα του Bashar al-Assad συμμορφώνονται με το ειρηνευτικό σχέδιο των έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου του Ο.Η.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου, Kofi Annan. Αυτό αποσκοπεί στην απόσυρση των κυβερνητικών στρατευμάτων από τις πόλεις και στον τερματισμό της χρήσης όπλων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η χώρα του παραμένει επιφυλακτική απέναντι στη Δαμασκό.

«Είναι σαφές ότι το καθεστώς Assad δείχνει να χρησιμοποιεί αυτήν την περίοδο για να συνεχίσει την φρικτή καταστολή κατά του συριακού λαού. Οι Η.Π.Α. θα συνεχίσουν τις επαφές τους με άλλα κράτη προκειμένου να εξεταστούν νέα μέτρα κατά της κυβέρνησης στη Συρία, εφόσον δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της απέναντι στην προθεσμία της 10ης Απριλίου», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης