Ο επιφανής μαθηματικός, βιομέτρης και στατιστικολόγος Γκερντ Άντες είναι της γνώμης ότι η Γερμανία ήταν τυχερή στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Όσον αφορά τους αριθμούς, ειδικά τον αριθμό των θανάτων, είμαστε σίγουρα ένα υποδειγματικό παράδειγμα, και όσον αφορά την ίδια την προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού, φαίνεται εξωτερικά ότι τα πήγαμε καλά. Αλλά αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά, δυστυχώς πρέπει να διαπιστώσουμε ότι ήμασταν απλώς τυχεροί», είπε σήμερα σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από τη μία πλευρά, είχαμε ένα καλά προετοιμασμένο σύστημα υγείας, και τούτο ανεξαρτήτως του κορωνοϊού, ειδικά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρεβατιών. Η βασική υποδομή η οποία έπρεπε να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες του κορωνοϊού ήταν καλύτερη από ό,τι σε άλλες χώρες. Δεύτερον, κλείσαμε, αντιδρώντας, τα πάντα υπό το κράτος πανικού, το οποίο όμως ήταν σωστό και δεν έγιναν τα λάθη της Ιταλίας, όπου τότε είχαν ταξιδέψει και πολλοί Κινέζοι», δήλωσε ο εν λόγω ιατρικός στατιστικολόγος.

«Αυτές είναι απλώς διαφορές, στις οποίες όμως πρέπει να ρίξει κανείς μια πιο προσεκτική ματιά. Κατά την άποψή μου, το πρόβλημα το οποίο έχει παραμεληθεί εδώ και δύο ή τρεις μήνες είναι ότι δεν έχουμε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα ελεγχόμενο lockdown. Έτσι, σήμερα δεν ξέρουμε με σιγουριά εάν θα πρέπει να κλείσουμε το σχολείο όταν ένας μαθητής έχει μολυνθεί ή εάν θα πρέπει να στείλουμε όλη την τάξη ή μόνο μέρος της τάξης στο σπίτι. Όλα αυτά θα μπορούσαν τώρα να ερευνηθούν με ηρεμία», τόνισε ο Άντες.

Πάντως, «ακόμα και με ένα εμβόλιο, ο ιός δεν θα εξαφανιστεί. Αυτό το εμβόλιο θα έχει μόνο μια ορισμένη αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, θα εξακολουθούν να υπάρχουν οι αντίπαλοι του εμβολιασμού. Ένα εμβόλιο δεν θα δημιουργούσε την ανοσία της αγέλης, αλλά μόνο θα μας έφερνε πιθανότατα πιο κοντά σε αυτήν», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άντες τόνισε τέλος ότι «υπάρχει σήμερα υπερβολική ελπίδα για το εμβόλιο. Η ερευνητική (επιστημονική) κοινότητα, ωστόσο, τάσσεται περισσότερο υπέρ της πιο στενής εξέτασης μη φαρμακολογικών παρεμβάσεων. Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνεται ο σχεδιασμός των κανόνων απόστασης», όπως είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης