Σταυροδρόμι ναρκωτικών η Αλβανία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010, 01:56
Σταυροδρόμι ναρκωτικών η Αλβανία
Ως χώρα διέλευσης των ναρκωτικών χαρακτηρίζεται η Αλβανία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τη διεθνή στρατηγική κατά των ναρκωτικών, του State Department.

Η Αλβανία αποτελεί το σταυροδρόμι των εμπόρων ναρκωτικών και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ηρωίνης που παράγεται στο Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία προς διάφορους προορισμούς στη Δυτική Ευρώπη.

Το 2009, αυξήθηκε η ποσότητα ηρωίνης που κατασχέθηκε στην Αλβανία, ενώ μειώθηκε η ποσότητα χασίς που κατασχέθηκε. Απαντώντας στις διεθνείς πιέσεις, η κυβέρνηση της Αλβανίας έχει καταπολεμήσει τις εγκληματικές ομάδες, αν και οι προσπάθειές της παρεμποδίζονται από την έλλειψη πόρων και τη μεγάλη διαφθορά, όπως σημειώνεται στην έκθεση.

Οι χαμηλοί μισθοί και η ευρεία κοινωνική αποδοχή στο ρουσφέτι καθιστούν δύσκολη την καταπολέμηση της διαφθοράς στις τάξεις των αστυνομικών, των δικαστών και των τελωνειακών υπαλλήλων.

Περιπτώσεις υπαλλήλων που κατηγορούνται για διαφθορά έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ωστόσο, λόγω της έλλειψης ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος και της αδιαφάνειας των νομικών διαδικασιών, πολλές περιπτώσεις δεν διερευνήθηκαν ποτέ, αναφέρει η έκθεση.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010, 01:58