Η διπλωματία των ΗΠΑ απαίτησε την Πέμπτη την άμεση απελευθέρωση της δικηγόρου και υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ, μία ημέρα μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη για να εκτίσει ποινή φυλάκισης.

«Καλούμε τις ιρανικές αρχές να την απελευθερώσουν αμέσως, μαζί με τους εκατοντάδες άλλους που είναι σήμερα φυλακισμένοι διότι απλά εξέφρασαν τις απόψεις τους και την επιθυμία τους για μια καλύτερη ζωή», ανέφερε σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η εκπρόσωπός του Χέδερ Νάουερτ, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της Ουάσινγκτον για την τύχη της δικηγόρου, η οποία έχει βραβευθεί στο εξωτερικό για τον αγώνα της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ισλαμική Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σοτουντέχ συνελήφθη την Τετάρτη και μετήχθη στη φυλακή Εβίν, βόρεια της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι, ενημέρωσε μέσω Facebook ο σύζυγός της, ο Ρεζά Χαντάν.

Η 55χρονη δικηγόρος, μαχητική αγωνίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, είχε αναλάβει πρόσφατα την υπεράσπιση πολλών γυναικών που έβγαλαν το πέπλο τους δημόσια για να εκφράσουν έτσι τη διαμαρτυρία τους για την υποχρέωσή τους να το φορούν, κάτι που επιβλήθηκε στη χώρα μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Ο σύζυγός της δήλωσε σε ΜΜΕ του εξωτερικού ότι η Σοτουντέχ συνελήφθη προκειμένου να εκτίσει ποινή φυλάκισης πέντε ετών–μια καταδίκη για την οποία η οικογένεια δεν είχε ιδέα, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ, ιστορικά ένας από τους κυριότερους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επέβαλαν πρόσφατα κυρώσεις εναντίον της διεύθυνσης της φυλακής Εβίν, καταγγέλλοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτήν.

Η Σοτουντέχ έχει υπερασπιστεί δημοσιογράφους και ακτιβιστές, όπως η δικηγόρος που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί, καθώς και αντιφρονούντες που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2009 εναντίον της επανεκλογής στην προεδρία του υπερσυντηρητικού Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

Το 2012, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την τίμησε με το Βραβείο Ζαχάροφ.

Η δικηγόρος πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή (2010-2013) για «δραστηριότητες κατά της εθνικής ασφάλειας» και «διασπορά προπαγάνδας» εναντίον του καθεστώτος, σύμφωνα με τις αρχές.

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της, έκανε δύο φορές απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί εναντίον των συνθηκών κράτησης στη φυλακή Εβίν και της απαγόρευσης που της είχε επιβληθεί να δέχεται επισκέψεις από τα παιδιά της.

Αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά της απαγορεύθηκε η έξοδος από το Ιράν μέχρι το 2022.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης