«Εκστρατεία γεμάτη ψεύδη» σε βάρος της πρώην πρέσβεως των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μαίρη Γιοβάνοβιτς, πριν η ίδια ανακληθεί από τα καθήκοντά της, υλοποίησε ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Τραμπ Ρούντολφ Τζουλιάνι, όπως προκύπτει από την απόρρητη κατάθεση του αναπληρωτή βοηθού του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο Τζορτζ Κεντ .

Σύμφωνα με αντίγραφο της κατάθεσης, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες, ο Κεντ υποστήριξε πως και ο ίδιος ήταν στόχος των επιθέσεων του Τζιουλιάνι και πως υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ τον είχε συμβουλεύσει «να κρατήσει το κεφάλι του κάτω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα που διεξάγουν οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ έχει επικεντρωθεί στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την 25η Ιουλίου ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην εν λόγω επικοινωνία, ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να ζήτησε από τον Ζελένσκι τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, σε συνάρτηση με τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας οικονομικού ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως ο Μπάιντεν είναι από τους κεντρικούς διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο Νοέμβριο.

Ο Τζιουλιάνι εξελίσσεται σε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, ενώ το όνομά του αναφέρεται συχνά στις καταθέσεις αξιωματούχων του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταθέσεις αυτές περιγράφουν μία εικόνα για τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, ένα πρόσωπο που υλοποιούσε μία σκιώδη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για την Ουκρανία, με σημείο ενδιαφέροντος την άσκηση των πιέσεων για τη διεξαγωγή της έρευνας διαφθοράς σε βάρος του Μπάιντεν και του γιου του.

Ο Χάντερ Μπάιντεν είχε ασκήσει διευθυντικά καθήκοντα σε ουκρανική ενεργειακή εταιρεία.

Σημειώνεται ότι ο Κεντ ανέφερε το όνομα του Τζιουλιάνι 73 φορές κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ενώ αυτή πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στις 15 Οκτωβρίου και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Η Γιοβάνοβιτς ανακλήθηκε ξαφνικά από τα καθήκοντά της, τον περασμένο Μάιο. Ο Κεντ κατέθεσε ότι ο Τζιουλιάνι είχε αναλάβει την πραγματοποίηση μιας εκστρατείας σπίλωσης της Γιοβάνοβιτς με στόχο την απομάκρυνσή της. «Οι ισχυρισμοί του κατά της πρώην πρέσβεως Γιοβάνοβιτς στερούνταν βάσης και ήταν ψευδείς, τελεία» κατέθεσε χαρακτηριστικά ο Κεντ.

«Ο κ. Τζιουλιάνι την περίοδο εκείνη υλοποιούσε μία εκστρατεία για αρκετούς μήνες. Η εκστρατεία αυτή ήταν γεμάτη ψέματα και ψευδείς πληροφορίες για την πρέσβη Γιοβάνοβιτς, έτσι ήταν μία συνέχεια στην καμπάνια του ψεύδους» πρόσθεσε.

Ο Κεντ είπε ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι κατάλαβαν όταν συναντήθηκαν με τον Τζιουλιάνι ότι δεν ήταν ένας συνήθης ιδιώτης πολίτης, κατανοώντας ότι εκπροσωπούσε τον πρόεδρο Τραμπ.

«Ο Τζιουλιάνι δεν είχε διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τα όσα έκανε στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Από όσα γνωρίζω δεν άφησε ποτέ να εννοηθεί ότι προωθούσε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ» επεσήμανε ο Κεντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης