Την άποψη ότι Ιαπωνία θα πρέπει να αποκτήσει να αποκτήσει ένα μεγαλύτερο ρόλο στην ασιατική ασφάλεια θα διατυπωθεί στην τριήμερη περιφερειακή σύνοδο κορυφής που αρχίζει σήμερα στη Σιγκαπούρη.
Ο Πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε αναμένεται να προωθήσει την θέση της Ιαπωνίας ως αντίβαρο στην Κίνα.

Στη σύνοδο συμμετέχουν οι ΗΠΑ και οι χώρες της ASEAN, και πραγματοποιείται εν μέσω εδαφικών διαφορών στη θάλασσα της Νότιας Κίνας μεταξύ Κίνας, Βιετνάμ και Φιλιππίνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σχέσεις Ιαπωνίας-Κίνας είναι επίσης τεταμένες για τα αμφισβητούμενα νησιά στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.
Ο Σίνζο Αμπε θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία στη σύνοδο διαλόγου «Shangri-La, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Σύνοδος Κορυφής Ασφάλειας της Ασίας, απόψε το βράδυ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός αναμένεται να καθορίσει το όραμα της Ιαπωνίας και της συμμάχου της, των ΗΠΑ, να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ασία.

Στη σύνοδο συμμετέχουν περιφερειακοί αξιωματούχοι καθ΄ς και υπουργοί της Άμυνας και φυσικά, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Chuck Hagel.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από τη συνάντηση, ο Hagel είπε ότι θα θέσει ζητήματα « για όπου πιστεύουμε ότι η Κίνα έχει παραβάλει το χέρι της και προκαλώντας νέες προκλήσεις και νέες εντάσεις στην περιοχή αυτή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης