Η πόλη του Κόζιτσε, στην ανατολική Σλοβακία, ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της κατασκευής ενός τείχους από σκυρόδεμα για τον αποκλεισμό των Ρομά της περιοχής, έπειτα από τη ρητή εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση κατεδάφισή του.

«Το τείχος υψώθηκε χωρίς άδεια από την δημαρχία του Κόζιτσε-Ζάπαντ», ένα προάστιο της πόλης, εξήγησε ο δήμαρχος του Κόζιτσε Ρίχαρντ Ράζι στην επιστολή που απέστειλε στην Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρμόδια επίτροπος για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό Ανδρούλλα Βασιλείου είχε αξιώσει σε χθεσινή επιστολή της προς τη δημαρχία του Κόζιτσε την κατεδάφιση του τείχους «άνευ χρονοτριβής», εκτιμώντας πως επιβάλλει «διακρίσεις» σε μία μερίδα τοπικού πληθυσμού.

Το τείχος, μήκους 30 μ. και ύψους 2 μ. κατασκευάσθηκε τον Ιούλιο γύρω από έναν χώρο στάθμευσης που γειτνιάζει με έναν καταυλισμό Ρομά, με την δημαρχία του Ζάπαντ να επικαλείται ως λόγο της κατασκευής του την ενίσχυση της ασφάλειας του σημείου.

Ο δήμαρχος του Κόζιτσε-Ζάπαντ, Ρούντολφ Μπάουερ παραδέχθηκε πως διέπραξε μία «διοικητική παράβαση», αποφασίζοντας να κατασκευάσει χωρίς προηγούμενη αδειοδότηση το τείχος, αλλά απέρριψε κατηγορηματικά κάθε κατηγορία περί «διακρίσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είχαμε καταθέσει άδεια κατασκευής, αλλά αφού αναμείναμε επί μήνες χωρίς απάντηση, αποφασίσαμε να δράσουμε. Το τείχος διαχωρίζει την τοποθεσία του χώρου στάθμευσης από ένα ακάλυπτο οικόπεδο, δεν παρακωλύει καμία οδό κι οι άνθρωποι μπορούν πάντοτε να κάνουν τον κύκλο του τείχους και να πάνε όπου θέλουνε», υποστήριξε ο ίδιος, εξηγώντας τα πεπραγμένα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την σλοβακική εφημερίδα SME, το τείχος αυτό εναντίον των Ρομά είναι το 14ο του είδους που έχει ανεγερθεί στη Σλοβακία από το 2009.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης