Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το πόρισμα της διερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία με το αεροσκάφος της «Helios» μέσω του οποίου επιρρίπτονται ευθύνες Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και στους κατηγορουμένους που απάλλαξε χθες το Κακουργιοδικείο.

Το πόρισμα είδε το φως της δημοσιότητας ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια και μετά από απαίτηση συγγενών των θυμάτων, αλλά και πολιτικών κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα, τα στελέχη της ΤΠΑ δεν παραπέμφθηκαν στο Κακουργιοδικείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα του πορίσματος δεν δημοσιεύτηκαν νωρίτερα, λόγω της επίκλησης του δικαιώματος των κατηγορουμένων σε δίκαιη δίκη.

Ειδικότερα, στο πόρισμά 144 σελίδων, η Επιτροπή, αφού εξετάζει τις διάφορες επιθεωρήσεις και τα διάφορα ευρήματα που διαπιστώθηκαν για την «Helios» από το ΤΠΑ, κρίνει ότι οι διευθυντές της και ο τότε αναπληρωτής διευθυντής «παρέλειψαν να εγκαθιδρύσουν μηχανισμούς που θα καθιστούσαν δυνατή την ενημέρωσή τους» και ότι «δεν τύγχαναν ούτε στοιχειώδους ενημέρωσης».

Κατά το πόρισμα, «η αδιαφορία τους ήταν τέτοιου βαθμού που ευχερώς υπολογίζεται ότι θα παράβλαπτε το δημόσιο συμφέρον με τρόπο που να απαιτεί καταδίκη και τιμωρία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή, καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «η μαρτυρία αποκαλύπτει την ύπαρξη ποινικής ευθύνης».
Επίσης, ποινικές ευθύνες καταλογίζονται στον Εκτελεστικό Πρόεδρο της εταιρείας Ανδρέα Δράκο, στον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Πανταζή, στον διευθυντή πτητικών Γιώργο Κικκίδη και στον αρχιπιλότο της εταιρείας Γιάνκο Στοϊμένοφ.

Πρόκειται για τα πρόσωπα, τα οποία απάλλαξε των κατηγοριών το Κακουργιοδικείο.

Η στάση τους καταδεικνύει, όπως επισημαίνεται, «τέτοια αδιαφορία για την ζωή και ασφάλεια των άλλων, έτσι που να ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της Πολιτείας και συμπεριφορά που πρέπει να τιμωρηθεί».

Διαβάστε επίσης:
Ο ΔΗΣΥ ζητεί δημοσιοποίηση του πορίσματος για το «ΗΛΙΟΣ», Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Κύπρος: Συνέχεια στην δικαστική διαμάχη για την τραγωδία του «Ήλιος», Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης