Στη δίνη πολιτικής κρίσης βυθίζεται η Ονδούρα - «Πραξικόπημα» από 20 βουλευτές

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022, 09:59
Στη δίνη πολιτικής κρίσης βυθίζεται η Ονδούρα - «Πραξικόπημα» από 20 βουλευτές

Η εκλογή νέου προέδρου του Κογκρέσου, της Βουλής της Ονδούρας, προκαλεί σοβαρή πολιτική κρίση στη χώρα, καθώς είκοσι μέλη του κόμματος της εκλεγμένης προέδρου αποσκίρτησαν μια εβδομάδα προτού η Σιομάρα Κάστρο αναλάβει τα καθήκοντά της.

Το υβρεολόγιο άρχισε ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης, την Παρασκευή, όταν οι 20 βουλευτές, που εξελέγησαν με το κόμμα Ελευθερίας και Επανίδρυσης (LIBRE, Αριστερά), πρότειναν έναν εξ αυτών, τον Χόρχε Κάλις, για το αξίωμα του προέδρου του Κοινοβουλίου, κατά παραβίαση της συμφωνίας του LIBRE και άλλης παράταξης της Αριστεράς, με την οποία έχει συμμαχήσει.

Κραυγάζοντας «προδότες», επτά βουλευτές πιστοί στην εκλεγμένη πρόεδρο όρμησαν στον Χόρχε Κάλις, αναγκάζοντάς τον διά της βίας να εγκαταλείψει το βήμα, τη στιγμή που ορκιζόταν.

Σύμφωνα με τον απερχόμενο υπουργό Εσωτερικών, Λεονέλ Αγιάλα, που ανήκει στο Εθνικό Κόμμα (PN, Δεξιά), ο υποψήφιος του οποίου ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές από τη Σιομάρα Κάστρο, την υποψηφιότητα του Κάλις υποστήριξαν 83 βουλευτές.

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος της Βουλής, πρέπει να εξασφαλίσει τις ψήφους των 65 από τους 128 βουλευτές.

Με τον Χόρχε Κάλις στο προεδρείο, το Εθνικό Κόμμα, που ηττήθηκε στις εκλογές, «κατάφερε, ελισσόμενο, να εξασφαλίσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου», υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εουχένιο Σόσα, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ονδούρας.

Ο ηγέτης του LIBRE, ο Χιλμπέρτο Ρίος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πίσω από τους 20 βουλευτές βρίσκονται «το οργανωμένο έγκλημα, διακινητές ναρκωτικών, η οικονομική εξουσία, όλοι όσοι λεηλατούν τη χώρα».

Η Σιομάρα Κάστρο, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην προεδρία της Ονδούρας, είχε συγκαλέσει το βράδυ της Πέμπτης συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός, ζητώντας από τα μέλη της να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του βουλευτή Λουίς Ρεδόντο για την προεδρία του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, είκοσι από τους πενήντα βουλευτές του LIBRE επέλεξαν να μην πάνε στη συνεδρίαση.

«Η απουσία των είκοσι βουλευτών είναι οιωνός αντεπαναστατικής προδοσίας σε βάρος του κόμματος και του λαού της Ονδούρας, προδοσίας του πολιτικού σχεδίου για την ανοικοδόμηση της πατρίδας» και απόπειρας «επιβολής σχεδίου της διεφθαρμένης ελίτ που διευθύνει ο (απερχόμενος πρόεδρος) Χουάν Ορλάντο Ερνάντες», κατήγγειλε η εκλεγμένη πρόεδρος.

Η Κάστρο ανακοίνωσε την «οριστική διαγραφή» των αποστατών βουλευτών, έπειτα από κατεπείγουσα συνεδρίαση των κομματικών οργάνων.

Η Σιομάρα Κάστρο, που θα αναλάβει την εξουσία την 27η Ιανουαρίου, κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενη κοινωνική μεταμόρφωση της χώρασς όπου η φτώχεια, η διαφθορά και η διακίνηση ναρκωτικών αποτελούν γάγγραινα που φθάνει ως τα κορυφαία κλιμάκια του κράτους.

Εξελέγη χάρη στη συμμαχία του LIBRE, του κόμματος του Μανουέλ Σελάγια –συζύγου της και πρώην προέδρου, ο οποίος ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2009– και του Κόμματος Σωτηρίας της Ονδούρας (PSH) του Σαλβαδόρ Νασράλα.

Η συμφωνία των δύο κομμάτων προέβλεπε πως εάν κέρδιζε τις εκλογές η συμμαχία τους, ο Νασράλα θα εκλεγόταν αντιπρόεδρος του Κογκρέσου και θα πρότεινε το όνομα του προέδρου της.

Ο Νασράλα μίλησε χθες για «νέο πραξικόπημα, σαν αυτό του 2009» στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σόσα, «αναμφίβολα», παρότι οι αποστάτες βουλευτές «λένε πως υποστηρίζουν τις προεκλογικές υποσχέσεις» της Κάστρο, της κατάφεραν βαρύ πλήγμα, αφού «η δυνατότητά της να νομοθετεί περνάει από το Κογκρέσο».

Η εκλογή του προέδρου του Kοινοβουλίου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί οριστικά την 23η Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Η Σιομάρα Κάστρο λέει ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει τον Κάλις να ορκιστεί αφού αναλάβει την εξουσία την 27η Ιανουαρίου.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022, 10:00