Η δίκη σε βάρος του πρωθυπουργού της Ιταλίας για το σκάνδαλο «Ρούμπιγκεϊτ» πρόκειται να συνεχιστεί κανονικά, παρά το αίτημα που υπέβαλε η υπεράσπιση στους δικαστές να «παγώσουν» την υπόθεση μέχρι να αποφανθεί σχετικά το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εμφανίζεται, εν τω μεταξύ, κατά την Corriere della Sera «να μην βλέπει την ώρα» να ανακοινώσει επίσημα στους Ιταλούς ότι δεν πρόκειται να ξαναθέσει υποψηφιότητα για τον πρωθυπουργικό θώκο.

Έπειτα από πέντε ώρες συνεδρίασης, οι δικαστικοί του Μιλάνου αποφάνθηκαν ότι «οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δίκες μπορούν να σταματήσουν προσωρινά, καθορίζονται σαφώς από τον νόμο, κατά συνέπεια, το δικαστήριο πρέπει να ακολουθήσει τους νόμους αυτούς και δεν μπορεί να δράσει αυτόνομα». Μένει να διαπιστωθεί εάν οι συνήγοροι του Μπερλουσκόνι θα αποφασίσουν να καταθέσουν νέα προσφυγή – όπως είχαν ανακοινώσει τη Δευτέρα – με την οποία θα προσπαθήσουν να αποδείξουν την αντισυνταγματικότητα του ισχύοντος νόμου, ο οποίος αφορά τον τρόπο διεξαγωγής της κάθε δίκης σε βάρος του Καβαλιέρε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 7 Φεβρουαρίου αναμένεται να να εκδοθεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με το εάν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να δικαστεί από την τακτική Δικαιοσύνη του Μιλάνου ή από ειδικό δικαστήριο υπουργών. Μέχρι τότε θα έχει προχωρήσει, όμως, και η δίκη σε βάρος των τριών στενών φίλων και συνεργατών του: του δημοσιογράφου Εμίλιο Φέντε, του ατζέντη ηθοποιών και μοντέλων Λέλε Μόρα και της περιφερειακής συμβούλου του Μιλάνου Νικόλ Μινέτι.

Και οι τρεις κατηγορούνται ότι ενέχονται σε προαγωγή στην πορνεία και η δικαστής αρμόδια για τις προκαταρκτικές έρευνες Μαρία Γκράτσια Ντομάνικο, αποφάσισε τη Δευτέρα την οριστική παραπομπή τους σε δίκη. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ήταν παρόντες σε πολλά από τα πάρτι του Μπερλουσκόνι και φέρεται να του παρουσίασαν αρκετές από τις γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτά.

Οι εκατοντάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, το περιεχόμενο των οποίων διέρρευσε έως τώρα μόνο κατά αποσπασματικό τρόπο, αναμένεται να προσφέρουν νέες, χρήσιμες λεπτομέρειες, για την τελική ετυμηγορία των δικαστών. Σε ό,τι αφορά δε το πολιτικό μέλλον του Καβαλιέρε, η εφημερίδα Corriere della Sera γράφει την Τρίτη ότι «ο πρωθυπουργός, δεν βλέπει την ώρα να ανακοινώσει επίσημα στους Ιταλούς ότι δεν πρόκειται να ξαναθέσει υποψηφιότητα. Περιμένει μόνο την κατάλληλη στιγμή και τον κατάλληλο τρόπο, για να δημοσιοποιήσει την απόφασή του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα, τέλος, με την Corriere ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε να μην συνδέεται πλέον το όνομά του με το σύμβολο του κόμματός του, του Λαού της Ελευθερίας. Η απόφαση οφείλεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι μόνο το 15% του πληθυσμού είναι πλέον διατεθειμένο να εμπιστευθεί και πάλι τον ιταλό πρωθυπουργό, ανεξάρτητα από την όποια προσωπική του «περιπέτεια» και από την οικονομική κρίση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης