Με επείγουσα διάταξη απαγόρευσε η κυβέρνηση της Ρουμανίας το εμπόριο, την κατοχή και χρήση 36 παραισθησιογόνων ουσιών και φυτών, τα οποία εξίσωσε με παράνομα ναρκωτικά.

Μεταξύ τους είναι η salvia divinorum (είδος φασκόμηλου), τα παραισθησιογόνα μανιτάρια «psilocybe mushrooms», οι εθιστικές ουσίες κεταμίνη και «mephedrone».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νόμος ορίζει ότι ισοδυναμεί με έγκλημα η παράνομη κατοχή των βοτάνων, φυτών και των ουσιών, η καλλιέργεια, η παραγωγή, η μεταποίηση, η προσφορά, η πώληση, η διανομή και η αγορά τους.

Ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας, Ατίλα Σέκε, μετά την κυβερνητική σύσκεψη, δήλωσε πως οι επιδράσεις από τη χρήση των ουσιών αυτών είναι παρόμοιες με εκείνες από τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, καθώς έχουν άμεση επίδραση στον εγκέφαλο, δημιουργούν σύγχυση, απώλεια συνείδησης, ψευδαισθήσεις, έλλειψη προσοχής και δυνατό πονοκέφαλο συνδυασμένο με κρίσεις πανικού.

Τα αποθέματα των συγκεκριμένων ουσιών πρέπει να καταστραφούν από τους κατόχους τους, αλλά μόνο σε εργαστήρια ή σε εταιρείες εξουσιοδοτημένες για την καταστροφή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καλλιέργεια, παραγωγή και πώληση των υποκατάστατων ουσιών θα τιμωρείται με ποινές που κυμαίνονται από τρεις μήνες φυλάκιση έως 15 χρόνια κάθειρξη.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ζήτησαν βοήθεια το 2009, μετά τη χρήση τέτοιων ουσιών και βοτάνων.

Στις αρχές του 2009, συνολικά 18 καταστήματα εμπορεύονταν τις απαγορευμένες πλέον ουσίες και, στο τέλος Αυγούστου, ο αριθμός των καταστημάτων που πωλούσαν τις ουσίες αυτές αυξήθηκε σε 121 (αύξηση 672%).

Από τον Αύγουστο του 2009 μέχρι σήμερα, ο αριθμός των καταστημάτων τριπλασιάστηκε, δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ιοάνα Μουντεάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης