Σε μια προσπάθεια να ανεβάσει την πεσμένη, τον τελευταίο καιρό, δημοτικότητά του, όπως αυτή καταγράφεται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, αποφάσισε να «ενδώσει» σε σχετικό αίτημα των επιτηρητών δεοντολογίας και συμφώνησε να ανακοινώνει στο μέλλον περισσότερα ονόματα προσώπων, που επισκέφθηκαν την προεδρική έδρα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι ευκολότερο να προσδιοριστεί το ποιοι και πόσοι «λομπίστες» πιθανόν προσπαθούν να επηρεάσουν την αμερικανική πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, μπαίνει ένα «τέλος» στη συνήθη πρακτική των υπηρεσιών του Λευκού Οίκου, τόσο επί προεδρίας Obama, όσο και προγενέστερων προέδρων, σύμφωνα με την οποία κρατούνταν κατά κανόνα κρυφά τα ονόματα των επισκεπτών τους.

Αυτό είχε οδηγήσει σε πολλές αγωγές από οργανώσεις, οι οποίες αξίωναν να ενημερώνονται για το ποιόν των ανθρώπων που συναντιόνταν με τον πρόεδρο, ώστε να διαπιστώνουν ποιοι από αυτούς ήταν «λομπίστες» και ενδεχομένως επηρέαζαν τον σχεδιασμό και την άσκηση της πολιτικής, ιδίως σε θέματα όπως η ενέργεια και η κοινωνική πρόνοια.

Στη σχετική γραπτή του δήλωση, ο Barack Obama αναφέρει: «Για πρώτη φορά στην ιστορία, τα αρχεία των επισκεπτών του Λευκού Οίκου θα διατίθενται στο κοινό σε σταθερή βάση. Οι Αμερικανοί έχουν το απαράγραπτο δικαίωμα να γνωρίζουν ποιες φωνές ακούγονται κατά τη διαδικασία της άσκησης πολιτικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τη νέα πολιτική, κάθε μήνα θα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο τα αρχεία των επισκεπτών του Λευκού Οίκου των προηγούμενων 90 έως 120 ημερών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης