Στην Κούβα για «αναθέρμανση σχέσεων με παλιούς φίλους» ο Πούτιν

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014, 23:32
Στην Κούβα για «αναθέρμανση σχέσεων με παλιούς φίλους» ο Πούτιν
Στην Κούβα έφτασε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική που έχει στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας του με «παλιούς φίλους» από τη σοβιετική εποχή.

Ο Πούτιν είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και τον αδελφό του, τον ηγέτη της επανάστασης Φιδέλ Κάστρο, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ρώσοσς Πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με τον 87χρονο Φιδέλ, η υγεία του οποίου είναι εύθραυστη, στο σπίτι του στην Αβάνα.

Η κομμουνιστική κυβέρνηση του νησιού της Καραϊβικής είχε εξασφαλίσει οικονομική στήριξη από τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, αλλά αυτή σχεδόν εκμηδενίστηκε καθώς η Ρωσία αντιμετώπισε τεράστιες οικονομικές δυσχέρειες έπειτα από τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει την εμβάθυνση της διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας ως μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Πούτιν σε αυτό το ταξίδι.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο πρακτορείο ειδήσεων «Prensa Latina» της Κούβας, ο Πούτιν υπογράμμισε πως η Ρωσία είναι και πάλι έτοιμη να συνεργαστεί πιο βαθιά και πιο μακροπρόθεσμα με την Κούβα.

Την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό κοινοβούλιο παρέγραψε ένα χρέος της Αβάνας από τη σοβιετική εποχή το οποίο ανερχόταν σε 26 δισεκ. ευρώ.

Το εναπομείναν ποσό των 2,6 δισεκ. ευρώ πρόκειται να αποπληρωθεί στη Μόσχα από την κυβέρνηση της Κούβας σε μια περίοδο δέκα ετών.

Ο Πούτιν αναμένεται το Σάββατο να ταξιδέψει στην Αργεντινή και να φθάσει την Κυριακή στη Βραζιλία, όπου θα παρακολουθήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου ανάμεσα στη Γερμανία και στην Αργεντινή στο Ρίου ντε Ζανέιρου. Αναμένεται ότι θα έχει στο περιθώριο του μια σύντομη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Κατόπιν θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των αναπτυσσόμενων κρατών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) την 15η και την 16η Ιουλίου στη Μπραζίλια, την πρωτεύουσα, και τη Φορταλέζα, στις ακτές στον Ατλαντικό.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014, 23:32