Μια κινεζική φρεγάτα, η οποία θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του χημικού οπλοστασίου από τη Συρία, κατέπλευσε σήμερα στην Κύπρο στο πλαίσιο της διεθνούς αποστολής.

Η απομάκρυνση των πιο επικίνδυνων χημικών παραγόντων της Συρίας προβλεπόταν αρχικά να έχει ολοκληρωθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου, αλλά η διορία αυτή εξέπνευσε χωρίς να έχει καθοριστεί νέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πυραυλική φρεγάτα «Yancheng» θα συνοδεύσει τα νορβηγικά και δανικά στρατιωτικά πλοία που πλέουν σε διεθνή χωρικά ύδατα κοντά στη Συρία αναμένοντας το «πράσινο φως» από τους διεθνείς παρατηρητές, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της διαδικασίας καταστροφής του συριακού οπλοστασίου.

«Η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου… ευχόμαστε επιτυχία στην επιχείρηση» δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής στην Κύπρο, ο Λιου Σινσένγκ.

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, ο Φώτης Φωτίου, δήλωσε ύστερα από συνάντησή του με Κινέζους αξιωματούχους ότι αναμένει η επιχείρηση να ξεκινήσει «από μέρα σε μέρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες Κινέζοι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Λεμεσού, που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων δυτικά του συριακού λιμανιού της Λαττάκειας, όπου θα συγκεντρωθούν οι χημικοί παράγοντες και στη συνέχεια θα μεταφερθούν ως την Ιταλία, όπου θα μεταφορτωθούν σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που θα είναι ειδικά εξοπλισμένο για να τα καταστρέψει, καθώς θα βρίσκεται στη θάλασσα.

Η απομάκρυνση των πιο επικίνδυνων χημικών παραγόντων αποτελεί το πρώτο στάδιο-κλειδί του σχεδίου διάλυσης του συριακού χημικού οπλοστασίου που υιοθετήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Ουάσινγκτον και της Μόσχας, και που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2014.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης