Στα ανοιχτά της Συρίας πλέει το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» και από τη Δευτέρα αναμένεται να μετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος παράλληλα απέκλεισε ενδεχόμενο αποστολής ειδικών δυνάμεων στην περιοχή.

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις τριπλασιάζουν πλέον την ισχύ τους σε Ιράκ και Συρία, καθώς τα 26 καταδιωκτικά που βρίσκονται στο αεροπλανοφόρο – 18 τύπου Rafale και οκτώ Super Etendard- θα προστεθούν στα 12 μαχητικά που έχουν σταθμεύσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ιορδανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να πολεμήσουμε έναν εχθρό με δύο κεφάλια» τόνισε ο Γάλλος υπουργός αναφερόμενος στο Ισλαμικό Χαλιφάτο, δηλαδή ένα «κράτος» με οργανωμένο στρατό και ταυτόχρονα μια «διεθνή τρομοκρατική οργάνωση που έχει ως στόχο να πλήξει τον δυτικό κόσμο».

«Μεταξύ των στόχων βρίσκεται η Μοσούλη στο Ιράκ, το κέντρο λήψης πολιτικών αποφάσεων του Ισλαμικού Χαλιφάτου, η Ράκα στη Συρία, όπου βρίσκονται τα κέντρα εκπαίδευσης των ξένων μαχητών» ανέφερε.

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας επισήμανε επιπλέον ότι ενδεχομένως μόνο μία χερσαία επιχείρηση θα συνέβαλε στην απομάκρυνση του Ισλαμικού Χαλιφάτου από τα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, ανεξαρτήτως της έκβασης των αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύουν η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή, περιλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων, την αποστολή των οποίων στη Συρία ζήτησε η Ουάσινγκτον σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης