O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφθασε την Πέμπτη στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν σχετικά με τη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο και του Μετώπου Αλ Νόσρα στη Συρία.

Η επίσκεψη του Κέρι είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί στην πρωτεύουσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσα στο 2016 και σημειώνεται ενώ συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στα μέτωπα της Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, ο Τζον Κέρι θα προτείνει στον επικεφαλής του ρωσικού κράτους μια διμερή στρατιωτική συνεργασία στη Συρία με στόχο την καταπολέμηση των δύο τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Προτού ο Τζον Κέρι αναχωρήσει για τη Μόσχα μετά τους εορτασμούς της εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου στη Γαλλία, δεν διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την πρόταση.

Από την πλευρά της η Ρωσία δεν θέλησε να σχολιάσει το άρθρο της Washington Post, ωστόσο δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι “ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας στη Συρία και στα γειτονικά της κράτη δεν μπορεί να διεξαχθεί παρά από κοινού”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον ενέχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί αμφιλεγόμενη καθώς θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή, ιδίως από τους επικριτές του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ως μια σιωπηρή έγκριση της παραμονής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία.

Κοινό κέντρο διοίκησης

Όπως γράφει η Washington Post, η πρόταση των ΗΠΑ συνίσταται στην εγκαθίδρυση ενός κοινού κέντρου διοίκησης που θα διευθύνει μια ευρεία επιχείρηση η οποία θα προβλέπει σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και του Αλ Νόσρα, του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι στοχοθετεί κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων και τους μετριοπαθείς αντάρτες που πολεμούν τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Ρωσία διαψεύδει και αξιώνει οι ΗΠΑ να ζητήσουν από τους αντάρτες να αποσυρθούν από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του Αλ Νόσρα και του Ισλαμικού Κράτους.

“Είναι μια υπόσχεση που έδωσαν οι ΗΠΑ” επισήμανε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που αναμένεται να συναντηθεί με τον Τζον Κέρι αύριο Παρασκευή.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα “συζητήσει με τους Ρώσους τη σημασία να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμώντας την ίδια ώρα ότι “αγνοεί εάν (η Ουάσιγκτον) λάβει μια συμφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Εξάλλου, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, δήλωσε σήμερα ότι το Κρεμλίνο δεν είναι ικανοποιημένο με το ρυθμό που εξελίσσεται η συνεργασία μεταξύ του ρωσικού και του αμερικανικού στρατού στη Συρία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης