Το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα απονεμήθηκε για το 2016 στη νεαρή Γεζίντι του Ιράκ Νάντια Μουράντ, η οποία γλίτωσε από τα χέρια του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αφού κρατήθηκε επί μήνες αιχμάλωτη και σήμερα αγωνίζεται για όλες τις γυναίκες που έχουν γίνει σεξουαλικές σκλάβες των τζιχαντιστών.

Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 60.000 ευρώ, τιμά την αφοσίωση της κας Μουράντ στον αγώνα της. Η 23χρονη γυναίκα είχε απαχθεί από το χωριό της στο βόρειο Ιράκ τον Αύγουστο του 2014 και μεταφέρθηκε στη Μοσούλη, πόλη που ελέγχεται από το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Νάντια Μουράντ, συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπως τον είχε οραματιστεί ο Βάτσλαβ Χάβελ» τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ισπανός χριστιανοδημοκράτης Πέδρο Αγραμούντ, παραδίδοντας το βραβείο στη νεαρή Γεζίντι, σε τελετή που οργανώθηκε στο Στρασβούργο.

 Φανερά συγκινημένη, η κα. Μουράντ ζήτησε να ιδρυθεί διεθνές δικαστήριο που θα αναλάβει να δικάσει τα εγκλήματα που διέπραξαν οι μαχητές του Χαλιφάτου. Αφιέρωσε το βραβείο της σε όλες τις γυναίκες που έχουν απαχθεί από τους τζιχαντιστές κι έχουν μετατραπεί σε σκλάβες του σεξ.

Η Νάντια Μουράντ αναφέρθηκε επίσης στην τύχη των περίπου 12.000 Γεζίντι που έπεσαν θύματα της «γενοκτονίας» (όπως την χαρακτήρισε) που διαπράττει το Χαλιφάτο.. Μεταξύ αυτών ήταν και 18 μέλη της οικογένειάς της, που σκοτώθηκαν ή απήχθησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ελεύθερος κόσμος δεν αντιδρά» και μέχρι σήμερα ούτε ένας μαχητής του ISIS δεν έχει καταδικαστεί, υπενθύμισε η κα. Μουράντ, η οποία έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από τους τζιχαντιστές και πουλήθηκε σαν σκλάβα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η κα. Μουράντ διορίστηκε πρέσβειρα του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Είναι επίσης υποψήφια για το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης που θα απονεμηθεί στις 27 Οκτωβρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης