Εντός της ημέρας αναμένεται η άφιξη της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στη Ρώμη προκειμένου να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, κάνοντας την πρώτη της επίσκεψη στη χώρα μετά την αλλαγή κυβέρνησης στα τέλη του καλοκαιριού.

Η νέα κυβέρνηση συμμαχίας του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό») και του Δημοκρατικού Κόμματος (PD, κεντροαριστερά) θεωρείται πολύ πιο φιλοευρωπαϊκή από την προηγούμενη, του M5S και του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκα, η οποία διαλύθηκε τον Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ανεξάρτητος Κόντε ήταν πρωθυπουργός και επί προηγούμενης κυβέρνησης. Η συνάντηση Κόντε-Μέρκελ προγραμματίζεται να αρχίσει στις 20.30 (ώρα Ελλάδας).

Η Γερμανία και η Ιταλία, χώρες που συγκαταλέγονται στα έξι ιδρυτικά μέλη της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (την ΕΚΑΧ, η οποία εξελίχθηκε στη σημερινή Ε.Ε.), έχουν στενούς δεσμούς.

Οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών έφθασαν πρόσφατα σε αξία τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ, σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία (Destatis), η Ιταλία κατατάχθηκε στην έκτη θέση του καταλόγου των αγορών στις οποίες εξάγονται αγαθά γερμανικής προέλευσης το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η σχέση του Βερολίνου και της Ρώμης έχει δοκιμαστεί επανειλημμένα εξαιτίας των διαφορών απόψεων για τους κανόνες της Ευρωζώνης, ειδικά τους δημοσιονομικούς, και του συμφώνου σταθερότητας.

Σε ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα, αυτό της μετανάστευσης και των ανθρώπων που σώζονται στη θάλασσα στη Μεσόγειο και μεταφέρονται στην ιταλική επικράτεια, το Βερολίνο διαβεβαίωσε ότι μέρος των προσφύγων και των μεταναστών αυτών θα μετεγκαθίσταται στη γερμανική επικράτεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης