Ο ειδικός απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με στόχο εξεύρεση λύσης στην συριακή κρίση.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 10:00 ώρα Ελλάδας και η Ρωσία θεωρεί ότι οι συνομιλίες θα τη βοηθήσουν να «διαμορφώσει μια συνολική εικόνα για τις απόψεις των δύο πλευρών», δήλωσε ο Λαβρόφ χθες, Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπραχίμι είχε επισκεφτεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα τη Δαμασκό και είχε συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ και τους ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης.

Στη Ρωσία, η οποία προωθεί «εντατικές και αποφασιστικές πρωτοβουλίες για να σταματήσει η αιματοχυσία» στη Συρία, μετέβη μέσα στην εβδομάδα και ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μοκντάντ. Η Μόσχα κάλεσε επίσης τον πρόεδρο Άσαντ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συγκεκριμενοποιήσει τις προθέσεις του για διάλογο με την αντιπολίτευση.

Η ρωσική διπλωματία κάλεσε στη Μόσχα και τον επικεφαλής του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Μοάζ ελ Χατίμπ, ο οποίος όμως απέρριψε την πρωτοβουλία αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος τόνισε πως θα μπορούσε να επανεξετάσει την απόφασή του αν η Ρωσία δημοσιοποιήσει ανακοίνωση με την οποία θα ζητεί σε σαφήνεια την απομάκρυνση του προέδρου Άσαντ και θα προτείνει «μια σαφή ατζέντα συνομιλιών, σε ουδέτερη χώρα και μέσω του διεθνούς απεσταλμένου Λαχντάρ Μπραχίμι».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης