Στη Ρουμανία οδηγούν τα ίχνη της κλοπής του Kunsthal

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013, 14:34
Στη Ρουμανία οδηγούν τα ίχνη της κλοπής του Kunsthal
Η υπόθεση κλοπής έργων τέχνης από την Ολλανδία, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται τρεις Ρουμάνοι, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης του Ρότερνταμ, Φρανκ Πάου και του επικεφαλής της δημόσιας υπηρεσίας δίωξης της ολλανδικής πόλης, Φρεντ Βεστερμπέκε, με τους εισαγγελείς της Ρουμανικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς (DIICOT).

Οι Ρουμάνοι υπήκοοι κατηγορούνται για την κλοπή επτά πολύτιμων έργων τέχνης από το Μουσείο Kunsthal, στις 15 Οκτωβρίου του 2012, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της DIICOT στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων «Agerpres». Πρόκειται για πίνακες των Ματίς, Μονέ και Γκογκέν και με την κλοπή τους το «Ίδρυμα Triton» υπέστη οικονομική ζημία περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι το ποσό των ασφαλίστρων που καταβάλλονται για τα έργα.

Αξιωματικοί της ρουμανικής αστυνομίας δήλωσαν ότι δύο από τους κλεμμένους πίνακες για κάποιο χρονικό διάστημα βρίσκονταν στη Ρουμανία, σύμφωνα με μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων έργων τέχνης και άλλων ατόμων. Οι ανακριτές δεν διευκρίνισαν που βρίσκονται τα έργα τέχνης, καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Βασικοί ύποπτοι θεωρούνται οι Μιχάι Αλεξάντρου Μπίτου, Εουγκέν Νταρίε και Ράντου Ντογκάρου, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι από τις 22 Ιανουαρίου. Στις 8 Μαρτίου, το δικαστήριο του Βουκουρεστίου αποφάσισε να εκδώσει ένταλμα κράτησης σε βάρος της Όλγκα Ντογκάρου, της μητέρας του Ράντου Ντογκάρου. Οι εισαγγελικές Αρχές κατηγορούν την Όλγκα Ντογκάρου για παραβίαση του νόμου περί όπλων και πυρομαχικών, καθώς στο σπίτι της, στην επαρχία Τουλτσέα, βρέθηκαν τέσσερα κυνηγητικά όπλα του γιου της. Επιπλέον κατηγορείται για παροχή βοήθειας και συμμετοχή σε εγκληματικό κύκλωμα που οργανώθηκε για τη διάπραξη εγκλημάτων και για συνενοχή σε προσχεδιασμένη κλοπή με σοβαρές συνέπειες.

Οι δικαστές στις 15 Μαρτίου επέβαλαν ερήμην τέταρτου υπόπτου για εμπλοκή στην υπόθεση ένταλμα κράτησης 30 ημερών. Ο ύποπτος συνελήφθη από τις αρχές. Ο αρχηγός της ρουμανικής αστυνομίας, Πέτρε Τόμπα, δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες ότι καταστράφηκαν τα έργα τέχνης, τα οποία βρίσκονταν για κάποιο χρονικό διάστημα στη Ρουμανία. «Είμαι σίγουρος ότι οι πίνακες ήταν στη Ρουμανία, αλλά δεν έχουμε πληροφορίες ότι καταστράφηκαν. Η έρευνα πλέον συντονίζεται από τους εισαγγελείς της DIICOT. Η ρουμανική αστυνομία έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για το κλείσιμο της υπόθεσης», ανέφερε ο Τόμπα.

Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των ρουμανικών και ολλανδικών διωκτικών Αρχών υπογράμμισαν την εξαίρετη συνεργασία μεταξύ Ρουμανίας και Ολλανδίας για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης: Ριφιφί σε μουσείο του Ρότερνταμ


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013, 14:44