Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία για να πείσει τις ηγεσίες 10 αραβικών χωρών και της Τουρκίας να ενταχθούν στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας.

Έπειτα από την επίσκεψή του στη Βαγδάτη ο Αμερικανός υπουργός θα συμμετάσχει σε σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, του Κατάρ, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ομάν, που συγκροτούν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, και της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Ιράκ, του Λιβάνου και της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να φιλοξενήσει στρατόπεδα για μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες, στο πλαίσιο του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Χαλιφάτου, και αυτή η κίνηση είναι ενδεικτική, σύμφωνα με συμβούλους του Μπαράκ Ομπάμα, της μεγάλης ανησυχίας του Ριάντ για τη νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε στην ευρύτερη περιοχή η προέλαση των δυνάμεων των τζιχαντιστών τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η Ουάσινγκτον επιδιώκει την ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή και την αύξηση των αναγνωριστικών πτήσεων. Για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων θα διεξαχθεί προσεχώς συνάντηση των υπουργών Άμυνας των χωρών της περιοχής.

Εκτός από τον ομόλογό του, τον πρίγκιπα Σαούντ αλ Φαϊσάλ, ο Τζον Κέρι θα συναντηθεί απόψε και με τον βασιλιά Αμπντάλα. Επίσημες αμερικανικές πηγές επισημαίνουν το ειδικό βάρος της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αποτελεί «στοιχείο-κλειδί του συνασπισμού λόγω του μεγέθους της, της οικονομικής της σημασίας και της θρησκευτικής της επιρροής στο σουνιτικό ισλάμ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σαουδάραβα μονάρχη πριν εκφωνήσει την ομιλία κατά την οποία ανήγγειλε το στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης