Η Σερβία θα προεδρεύσει στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το 2015, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση στην έδρα του οργανισμού στη Βιέννη.

«Η απόφαση για την προεδρία της Σερβίας επιβεβαιώθηκε, επειδή καμιά χώρα δεν υπέβαλε ένσταση στη σερβική υποψηφιότητα, μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης προθεσμίας. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το 2014 και το 2015 θα προεδρεύσουν η Ελβετία και η Σερβία. Είναι η πρώτη φορά που δύο χώρες αποφασίζουν να θέσουν μαζί υποψηφιότητα για την προεδρία του ΟΑΣΕ. Αυτό μας παρέχει τη δυνατότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα να σχεδιάσουμε τη δράση του οργανισμού», εξήγησε εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σερβία θα προεδρεύσει για πρώτη φορά στον οργανισμό ενώ για πρώτη φορά επίσης την προεδρία του οργανισμού αναλαμβάνει χώρα από την περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Παράλληλα αποφασίστηκε ότι το 2014 θα προεδρεύει στον οργανισμό η Ελβετία, η οποία κατέθεσε μαζί με τη Σερβία υποψηφιότητα στην υπουργική συνάντηση του ΟΑΣΕ, στις 7 Δεκεμβρίου του 2011 στο Βίλνιους.

Η διαδοχική προεδρία είναι νέο μοντέλο για τον ΟΑΣΕ και η Ελβετία και η Σερβία εξέφρασαν την ετοιμότητα να εκπονήσουν κοινό διετές σχέδιο δράσης. Οι δύο χώρες διαμόρφωσαν τις αρχές της συνεργασίας σε κείμενο με τίτλο «Οι αρχές της συνεργασίας».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης