Στη Συρία ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014, 08:34
Στη Συρία ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ
Ο νέος ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, έφθασε την Τρίτη στη Δαμασκό, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μετά τον διορισμό του, τον Ιούλιο.

Ο ντε Μιστούρα κατέλυσε σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο της συριακής πρωτεύουσας συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή του, τον Αιγύπτιο διπλωμάτη Ράμζι Εζεντίν Ράμζι, και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μόκνταντ.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. «Κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής, μόλις έφθασα» ανέφερε.

Κατά την τριήμερη παραμονή του στη Δαμασκό ο ντε Μιστούρα θα συζητήσει με Σύρους αξιωματούχους «τις προοπτικές μιας λύσης» της πολυμέτωπης σύγκρουσης που σπαράσσει τη χώρα από τον Μάρτιο του 2011.

Θα συναντηθεί, επίσης, με εκπροσώπους της εσωτερικής αντιπολίτευσης που αναμένεται ότι θα του ζητήσουν να οργανώσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο ντε Μιστούρα, που αντικατέστησε στις 10 Ιουλίου τον Αλγερινό βετεράνο διπλωμάτη Λάκνταρ Μπραχίμι, εκπροσωπεί μόνο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενώ ο Μπραχίμι ήταν κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Μπραχίμι παραιτήθηκε τον Μάρτιο, έπειτα από δύο χρόνια άκαρπων προσπαθειών για ειρήνευση στην περιοχή. Πέρυσι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οργάνωσε στη Γενεύη τις πρώτες άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, οι οποίες όμως δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη των συγκρούσεων στη Συρία εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 191.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014, 08:40