Oι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών (G-8) συναντώνται σήμερα στη Βόρειο Ιρλανδία. Κύριο θέμα της διάσκεψης θα είναι ο εμφύλιος στη Συρία.

Ήδη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκε με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν και προγραμματίζεται σειρά χωριστών συνομιλιών με τον πρόεδρο Ομπάμα των ΗΠΑ, ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα εξοπλίσει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς, όμως, συναντώνται οι ηγέτες της G-8 στη Βόρειο Ιρλανδία, ο «Guardian» αποκαλύπτει σήμερα πως τα τηλέφωνα των ηγετών της G-20 στο Λονδίνο το 2009 παρακολουθούνταν από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος της NSA Edward Snowden, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν ακόμα και τα e-mails των αντιπροσωπειών που συμμετείχαν στη διάσκεψη μέσα από ειδικά internet-cafe που είχαν δημιουργηθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Οι αποκαλύψεις αυτές παίρνουν σημαντικές διαστάσεις, καθώς η Βρετανία φιλοξενεί σήμερα τη σύνοδο της G-8, οι ηγέτες της οποίας είχαν παρακολουθήσει τη σύσκεψη εκείνη του 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ του ΒΒC, «αναμένεται να υπάρξει κάποια ένταση από τους ξένους αντιπροσώπους που θα ζητήσουν να τους δοθούν εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις για την παρακολούθησή τους και αν το φαινόμενο θα επαναληφθεί και σ’ αυτήν τη σύνοδο».

Οι αποκαλύψεις του «Guardian» εγείρουν νέα ερωτήματα για τα όρια των παρακολουθήσεων από την GCHQ, το βρετανικό αντίστοιχο των αμερικανικών υπηρεσιών CIA και NSA. Από καιρό κυκλοφορούσαν φήμες για αυτού του είδους την κατασκοπία, αλλά είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία που να υποστηρίζουν τις αποκαλύψεις.

Στα στοιχεία περιλαμβάνονται:

# πώς δημιουργήθηκαν τα ειδικά internet cafe που έκαναν τις παρακολουθήσεις των ηλεκτρονικών μηνυμάτων των αντιπροσωπειών
# η διείσδυση στο BlackBerry για την παρακολούθηση όλων των μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων
# η τροφοδότηση σε 45 αναλυτές των παρακολουθήσεων, όλο το εικοσιτετράωρο, ακόμα και των τηλεφωνικών επικοινωνιών, «ποιος τηλεφωνούσε σε ποιον»
# στοιχεία από αναφορές της NSA για την παρακολούθηση του Ρώσου ηγέτη Dmitry Medvedev, μέσω διείσδυσης στα δορυφορικά σήματα από τη Μόσχα

# ειδική παρακολούθηση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας και των συνεργατών του.

Στα στοιχεία περιλαμβάνεται ενημερωτικό σημείωμα με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2009 και «συμβουλές» από αξιωματούχους της GCHQ προς τον διευθυντή τους Sir Iain Lobban, εν όψει της συνάντησης που θα είχε με τον πολιτικό του προϊστάμενο David Miliband.

Πηγή: BBC- The Guardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης