Στη σκιά της "Τζαμάικα" το Βερολίνο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017, 14:17
Στη σκιά της "Τζαμάικα" το Βερολίνο
Τα χρώματα του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, όταν συνδυαστούν σε ένα έμβλημα, προσομοιάζουν στη σημαία της Τζαμάικα.

Για πρώτη φορά εδώ και καιρό το γερμανικό πολιτικό σύστημα «ψάχνεται» σε αχαρτογράφητα νερά, με τους δύο πυλώνες του να αναρωτιούνται πώς έπεσαν θύματα μιας πολιτικής τροπικής καταιγίδαςΓια αυτόν τον λόγο το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης από τα τρία παραπάνω κόμματα πήρε την ονομασία «Τζαμάικα», εκπλήσσοντας βεβαίως το ευρύ κοινό. Μακράν όμως του δημοφιλούς «ρέγκε» που κυριαρχεί στο νησί της Καραϊβικής και της γνωστής χαλαρής συμπεριφοράς των κατοίκων της, το κλίμα στο Βερολίνο ήταν τη Δευτέρα το πρωί μάλλον μελαγχολικό και συννεφιασμένο.

Και ο λόγος είναι απλός. Για πρώτη φορά εδώ και καιρό το γερμανικό πολιτικό σύστημα «ψάχνεται» σε αχαρτογράφητα νερά, με τους δύο πυλώνες του, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, να αναρωτιούνται πώς έπεσαν θύματα μιας πολιτικής τροπικής καταιγίδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η DW προτείνει μια σειρά από αντιδράσεις των κύριων εκφραστών της γερμανικής κοινής γνώμης, των γνωστών δηλαδή εφημερίδων και άλλων ΜΜΕ, που από το πρωί της Δευτέρας καταγράφουν φόβους, ανησυχίες, τάσεις και σενάρια.

Το δημοσίευμα της DW:

Αααχ Τζαμάικα!

Ποιες είναι οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης «Τζαμάικα», δηλαδή κυβέρνησης με τη συμμετοχή των κομμάτων τα χρώματα των οποίων σχηματίζουν τη σημαία της Τζαμάικα, διερωτάται το «Spiegel» και σημειώνει στην ηλεκτρονική του σελίδα: «Η μοναδική πιθανότητα. Η τελευταία ευκαιρία. Φαίνεται ανησυχητικό. Έπειτα από αυτήν την εκλογική βραδιά, οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι Χριστιανική Ένωση, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι βρίσκονται υπό πίεση και κυρίως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Το SPD, όπως ξεκαθάρισε, δεν προσφέρεται για συνεργασία και η Μέρκελ δεν έχει σχέδιο Β'. Η λύση ονομάζεται Τζαμάικα, αλλιώς δεν υπάρχει καμία».

Η «Welt» εκφράζει παρόμοια άποψη και γράφει πως στη Μέρκελ δεν απομένει παρά «η Τζαμάικα». Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν ταυτόχρονα υπέρ και κατά του εαυτού της - από τη μια υποστήριζε ότι η αθρόα προσέλευση των προσφύγων το 2015 δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί και από την άλλη ότι τότε είχε πράξει ορθά: μια συνταγή για απώλεια ψήφων. Από την Κυριακή εκπροσωπούνται επτά κόμματα στην ομοσπονδιακή βουλή. Τα κόμματα εκτός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία φέρονται, στην πλειονότητά τους, να χάνουν την ψυχραιμία τους».

Το άλλο μεγάλο θέμα βέβαια που απασχολεί τον γερμανόφωνο Τύπο είναι τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Η εφημερίδα «Express» της Βόννης έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κέρδισε η Χριστιανική Ένωση αλλά θριάμβευσε η Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Σαστισμένη η Χριστιανική Ένωση μπροστά στα χαμηλά ποσοστά

Η «Frankfurter Rundschau» γράφει για το ίδιο θέμα: «Αυτή η δημοκρατία χρειάζεται το πάθος μας, την άμυνά μας, την ασυμβίβαστη αντίστασή μας ενάντια σε αυτό το δηλητήριο από τα δεξιά».

«Μια νίκη που σου χαλάει το κέφι» είναι ο τίτλος της «Süddeutsche Zeitung», η οποία αναφέρει πως στη Χριστιανική Ένωση είναι σαστισμένοι, μετά το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό που συγκέντρωσαν τα δύο συντηρητικά κόμματα από το 1949.

Η εφημερίδα «De Standaard» του Βελγίου κάνει λόγο για μαύρα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη και παρατηρεί για την Άνγκελα Μέρκελ πως «η ηγέτις της Ευρώπης ξεκινάει την τέταρτη και τελευταία θητεία της με πολύ λίγη δύναμη».

Τέλος, η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σε σχόλιό της επισημαίνει πως παρά τις μεγάλες απώλειες σε ποσοστά η Άνγκελα Μέρκελ «για τους περισσότερους ψηφοφόρους στη δυτική Γερμανία εκπροσωπεί, σε μια εποχή που ο κόσμος γίνεται άνω κάτω, αυτό το οποίο πολλοί θέλουν: ασφάλεια και σταθερότητα».

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017, 14:23