Στη σκιά των σεξιστικών σχολίων Κλίντον-Τραμπ διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016, 07:57
Στη σκιά των σεξιστικών σχολίων Κλίντον-Τραμπ διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους
Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ καλείται σήμερα να μονομαχήσει από μειονεκτική θέση απέναντι στην δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, στη δεύτερη τηλεοπτική τους αναμέτρηση, στην τελευταία πράξη ενός καταστροφικού για εκείνον Σαββατοκύριακου.
Στις 21.00 (05.00 της Δευτέρας στην Ελλάδα) στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σαιν Λιούις, στο Μισούρι, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους ενώπιον δύο συντονιστών και μίας επιτροπής από αναποφάσιστους ψηφοφόρους, η οποία θα μεταδοθεί απ’ ευθείας απ’ όλα τα μεγάλα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Όμως, εκεί που η Κλίντον θα προσπαθήσει να πείσει ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους για τις ηγετικές της ικανότητες, ο Τραμπ μετά την τροπή που πήραν τελευταία τα πράγματα, με την αποκάλυψη ενός βίντεο με σεξιστικές κι υποτιμητικές για τις γυναίκες δηλώσεις, είναι αναγκασμένος να διαχειρισθεί την κρίση.

Ιδίως, μετά την αποψίλωσή του, το τελευταίο 48ωρο, από πολλούς υποστηρικτές του, ακόμη και μέσα από το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Συνεπώς, η αποψινή αναμέτρηση αναμένεται να είναι πολύ περισσότερο θυελλώδης από την πρώτη, καθώς όλοι αναμένουν ποια πρόκειται να είναι η στρατηγική που θα επιλέξει ο Τραμπ, ώστε να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα σε βάρος του.

Ο Τραμπ προσανατολίζεται να δείξει μετάνοια -επαναλαμβάνοντας πόσο έχει αλλάξει από τότε και ζητώντας συγγνώμη- και παράλληλα ν’ αντεπιτεθεί στην Κλίντον, στοχεύοντας τον σύζυγό της και τη φήμη του για τις ερωτικές του περιπέτειες.

Χθες μάλιστα, ο Τραμπ ανέβασε εκ νέου στο twitter το μήνυμα μίας γυναίκας που είχε βοηθήσει το 1999 κι η οποία το 1978 είχε βιασθεί από τον Μπιλ Κλίντον.

Επίσης αναμένεται να διακηρύξει τη βούλησή του να φθάσει έως το τέλος, στο όνομα της δέσμευσής του απέναντι στους ψηφοφόρους και παρά τις εκκλήσεις ρεπουμπλικανών βουλευτών να αποσυρθεί.

Ανάλογα, ο Τραμπ θα κληθεί να πείσει πως πρόκειται να συμφιλιώσει όλους τους Αμερικάνους, όταν μέσα στο ίδιο του το κόμμα ηχηρά ονόματα ανακοίνωσαν χθες πως δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι Τζον Μακ Κέιν και Μιτ Ρόμνεϊ, δύο πρώην υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο, ο ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ή ακόμη η πρώην ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε μάλιστα «αποκαρδιωμένος» από τις δηλώσεις του Τραμπ, ενώ ακόμη κι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς φρόντισε να λάβει αποστάσεις: «δεν μπορώ να υπερασπισθώ» τις δηλώσεις του, δήλωσε, αλλά έσπευσε να χαιρετίσει το γεγονός ότι ο μεγιστάνας δήλωσε μετά συγγνώμη.

Η σύζυγός του Μελάνια ζήτησε από τους Αμερικανούς να συγχωρέσουν τον Τραμπ για τις δηλώσεις του, που κατ’ αυτήν δεν αντανακλούν στο παραμικρό τον πραγματικό του χαρακτήρα.

Το βίντεο του 2005 «είναι μια μαχαιριά στην καρδιά του Τραμπ, στην αναμέτρηση αποκλείεται να μην του θέσουν αυτό το ερώτημα», προβλέπει ο Λάρι Σαμπάτο, πολιτικός αναλυτής του Παν/μιου της Βιρτζίνια.
«Ο Τραμπ δεν πρόκειται να χάσει καμία ψήφο από την εκλογική του βάση, γιατί αυτοί αδιαφορούν για το τι λέει. Όμως ο Τραμπ δεν πρόκειται να διευρύνει το ποσοστό των υποστηρικτών του», καταλήγει ο ίδιος.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016, 07:57