Επίσκεψη στη Λιουμπλιάνα ξεκινά σήμερα ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με αφορμή τη συμπλήρωση μίας δεκαετίας από την ένταξη της Σλοβενίας στην Ε.Ε.

Τον κ. Ναπολιτάνο θα υποδεχθεί ο Σλοβένος πρόεδρος Μπορούτ Παχόρ στην πλατεία Ευρώπης που συνδέει τις συνοριακές πόλεις Νόβα Γκόριτσα στη Σλοβενία και Γκορίτζια στην Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλατεία ήταν η τοποθεσία στην οποία πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση με αφορμή την ένταξη της Σλοβενίας στην Ε.Ε. την 1η Μαΐου του 2004.

Οι πρόεδροι της Σλοβενίας και της Ιταλίας θα κάνουν περίπατο στην πλατεία και θα χαιρετήσουν τους περαστικούς, πριν από συνάντηση εκπροσώπων της σλοβενικής μειονότητας στην Ιταλία και της ιταλικής μειονότητας στη Σλοβενία.

Η επίσκεψη του Ιταλού προέδρου στη Σλοβενία είναι επίσης αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρόεδροι των δύο χωρών θα επισκεφθούν το όρος Σβέτα Γκόρα και θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο για τους Σλοβένους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Οι κ.κ. Παχόρ και Ναπολιτάνο θα τελέσουν τα αποκαλυπτήρια ενός νέου μνημείου, το οποίο ονομάζεται «Παγκάκι της ειρήνης» και θα είναι τόπος μνήμης και προβληματισμού για τη φρίκη του πολέμου.

Χθες το βράδυ οι πρόεδροι της Ιταλίας και της Σλοβενίας μαζί με τον Κροάτη ομόλογό τους, Ίβο Γιοσίποβιτς, παρακολούθησαν συναυλία μνήμης στη Ρεντιπούλια της Ιταλίας, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μνημείο πολέμου για τους δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Γκορίτζια στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου πριν από 100 χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης